Izvor: RTS, 09.Jan.2024, 07:07

Све извесније распламсавање сукоба на Западној обали; Бајден: Радим на томе да Израел "значајније" изађе из Газе

Сукоб Израела и Хамаса – 94. дан. Настављени удари изрелских снага на централни и јужни део Газе у којима је, како тврди ИДФ, погођено 30 мета Хамаса. У новом нападу на југ Либана убијен високи командант Хезболаха. Према наводима Канала 12, израелски војни званичници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << очекују "велику" ексалацију ситуације на Западној обали. Председник САД каже да ради на томе да Израел "значајније" изађе из Газе.
У последња 24 сата у Појасу Газе убијено је 249 Палестинаца, 23.084 од почетка рата. Израелска снаге циљале су 30 мета Хамаса, укључујући складиште оружја, мрежу тунела и кућу вишег оперативца Исламског џихада, тврди ИДФ. 
У Кан Јунису и у централном делу енклаве ликвидирано је, наводи ИДФ, најмање 10 чланова Хамаса. У новим ударима на југ Либана убијен је један од команданата Хезболаха.
Хуманитарна криза у енклави је алармантна. Делегација Светске здравствене организације посетила је болницу Акса и забележила да нема медицинске опреме, лекова и хране. Посебан проблем је недостатак медицинског особља, па болница ради са свега 30 одсто неопходног људства.
Према наводима Канала 12, израелски високи безбедносни званичници неколико пута су последњих дана упозорили премијера Бенјамина Нетанјахуа да је ситуација на Западној обали на ивици "велике" ескалације.
Повећана забринутост долази након што су власти у Јерусалиму ускратиле стотине милиона долара пореских прихода који припадају Палестинској управи, поред одбијања да се око 150.000 палестинских радника врати на своја радна места у Израелу и израелским насељима на окупираној територији.
Председник САД Џо Бајден је, одговарајући демонстрантима који су узвикивали "примирје одмах“, рекао да "тихо" сарађује са израелском владом како би је охрабрио да смање интензитет својих напада и "значајније изађу из Газе“.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.