Izvor: RTS, 06.Jan.2024, 21:00

Због високих цена купује се мање печења, каква ће бити божићна трпеза

Божићна печеница саставни је део божићне трпезе након поста. Купци ове године, због виших цена, наручују мање количине, тврде у печењарама.
Док на Бадњи дан многи поране у шуму по бадњак, за Марка Бонџулића сваке године пред тај дан почне и пре поноћи.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
“Спавања од 3. јануара до 9. нема, ради се пуном паром, спава се на столици помало и ето”, каже Марко Боџулић из једне ужичке печењаре.
Због цене од 2.400 динара за килограм прасетине, многи наручују мању количину. Драган Обреновић прасе је купио пре поскупљења, традиционално сам пече у фуруни, што постаје реткост у селима.
“Већином то наручују преко маркета, наручују у печењарама, те узму, што се каже обичаја ради да се нађе печење на трпези. Тако да велики је проблем тржиште је поремећено”, наводи Драган Обреновић из Лорета.
По печеницу у ариљски крај купци долазе и из суседних општина Пожеге и Ивањице.
“Не знам ни како су пре причали биће 700, 800 динара, а 600 сада испало. Овде долазим и стално узимам и за Божић и за славу, стално”, истиче Томислав Радивојевић из Висибабе.
“Ово овако све комплет са печењем 17.000”, додаје Небојша Василијевић из Добрача.
Ипак, у печерањама кажу да је потражња много мања.
“Ове године је много мања потражња, узимају се мања прасад, мање килаже, лакша и број комада је доста мањи”, истиче Петар Павловић власник печењаре у Ариљу.
Многи се определе само за услужно печење, јер не желе да ризикују да божића печеница загори. О томе сведоче и бројне анегдоте, које се препричавају. Месо је још укусније када се на Бадњи дан охлади на мразу, а потом употпуни божићну трпезу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.