Izvor: RTS, 06.Jan.2024, 06:51

Израел одговорио на напад Хезболаха; Блинкен се састао са Ердоганом и Мицотакисом

Сукоб Израела и Хамаса – 91. дан. Израелске одбрамбене снаге саопштавају да је из Либана испаљено више од 40 ракета ка северу Израела. Либански Хезболах преузео је одговорност за напад, истакавши да је реч о почетку одмазде за убиство високог званичника Хамаса Салаха >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ел Арурија. Као одговор на напад, Израел гађао два "значајна" војна комплекса која припадају Хезболаху. Амерички државни секретар Eнтони Блинкен посетио Турску и Грчку.
Од почетка сукоба у Гази погинуло је више од 22.600 Палестинаца, а најмање 160 у претходном дану, док је скоро 300 особа повређено. Напади су изведени дуж палестинске енклаве, а највише је погођено подручје око града Кан Јунис, на југу Појаса Газе. 
Док трају борбе на југу, Израел је извршио нападе и са севера земље на положаје Хезболаха у јужном Либану. ИДФ је саопштио да је гранатирао командни центар Хезболаха у селу Блида. 
Удари су уследили након напада и реакције лидера Хезболаха Хасана Насралаха да организација не може да седи мирно усред рата док трају убијања, која, како је рекао, "неће проћи некажњено", мислећи на убиство заменика лидера Хамаса Салеха ел Арурија у Бејруту. 
Управо због повећаних тензија између Хезболаха и Израела, Немачка и ЕУ изразилр су забринутост да би у блискоисточни сукоб могао да буде увучен и Либан. Због тога је високи представник ЕУ Жозеп Борељ отпутовао у посету званичном Бејруту. 
Тензије у региону су у порасту, а хуманитарна криза у Гази се погоршава.
Уницеф је упозорио да већина деце и жена у Појасу Газе није у могућности да задовољи своје основне потребе за храном на дневном нивоу и наводи да добијају само житарице – укључујући хлеб – или млеко, што одговара дефиницији "тешког сиромаштва у исхрани".  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.