Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 11:55

Миливојевић: Брисел на одмору, али рок тече, притисци на Београд због КиМ не престају

Зоран Миливојевић, некадашњи дипломата, истиче за РТС да се условљавање Србије с краја прошле године, да се у поглавље 35 угради дефакто признање Косова пренело на почетак Нове године. Оцењује да је тај захтев политички ултиматум и да ће уследити и друге врсте притисака >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Србију, као што је и увођење санкција Русији. Наглашава да Брисел мора да узме у обзир и резултате избора, јер се неће мењати политика према КиМ, што значи нема признања тзв. косовске независности. Миливојевић прве поруке из Брисела очекује крајем месеца.
Бриселска администрација се одмара, али не и Приштина. Пред Србијом и Србима на Косову и Метохији је велики тест издржљивости.

Зоран Миливојевић истиче да се у Нову годину пренело условљавање Србије и Срба с Косова и Метохије с краја прошле године.
"Треба се подсетити пред саме изборе седнице Савета Европске уније и давања рока  а то је крај јануара да се у поглавље 35 угради дефакто признање, односно Охридски споразум. И сад тај рок тече, ми смо ево већ у јануару и сама чињеница да се он приближава, то је већ једна врста притиска. Тако да је ово велики тест", указује дипломата.
Нема признања тзв. државе Косово Избори су, каже, показали убедљиву победу владајуће странке, а то значи да остаје чврст став о државним и националним интересима.
"Дакле нема признања тзв. Косова и с тим се мора рачунати", наглашава Миливојевић.
Сматра да је ово период теста, пре свега за Европску унију, а да ћемо на крају месеца видети шта ће бити његов епилог.
"Њихов је интерес да постигну тај резултат, јер они већ у фебруару улазе у предизборну кампању и пошто нема, морам да кажем, баланса, бар кад је реч о учешћу Европске уније у вези са решавањем косовског питања, негативни су до сада, тако да ћемо видети како ће они ценити и своју ситуацију, али и приступ према Србији", оцењује дипломата.
Притисци и политичке уцене Председник Александар Вучић рекао је да ће крајем јануара и у другој половини фебруара притисци у вези с Косовом и Метохијом бити најжешћи. И шеф дипломатије Ивица Дачић је упозорио да ће се притисци концентрисати на Србију поводом Косова и Метохије у фебруару.
Миливојевић истиче да је захтев да се поглавље 35 допуни обавезом Београда да дефакто призна тзв. косовску независност, нека врста политичког ултиматума. Уколико остану при томе, онда, наводи, то доводи у питање две ствари.
"Прво, њихов интерес уопште и за Србију и за приступање Србије у ЕУ, али рекао бих и за овај регион, јер Србија има централно место и од ње зависи практично и мир и стабилност у региону. И друга ствар која зависи од свега тога, даљи карактер и садржај наших даљих преговора у приступном процесу ЕУ. Јер на таквим основама, питање је како би онда ти преговори могли да се одвијају", указује Миливојевић.
Посебно наглашава да се, уколико томе додају још и санкције Русији, геополитички интерес и контекст, онда доводи у питање и садржај и карактер наших даљих преговора.
"Али ми не сносимо кривицу за то, и то морам да кажем, уколико је интерес ЕУ и западних центара моћи овај регион, онда морају да имају у виду и позицију Србије и понављам, нарочито сад после децембарских избора и после ове убедљиве победе и јасног континуитета и става Србије", подвлачи Миливојевић.
Интереси Велике Британије Британски министар спољних послова Дејвид Камерон најавио је да ће помоћи Косову да добије нова признања.
Миливојевић оцењује да његова посета КиМ и изјаве су сигнал да тај део међународне заједнице који подржава тзв. независност Косова има намеру да се активно поставља и у наредном периоду.
"Британија није чланица ЕУ и сад кад је ЕУ некако у дефанзиви, морам да кажем, Британија има интерес да се поново на овим просторима легитимише и афирмише као велика сила. Да своју политику на овим просторима потврди и на овај начин подршком нечему што је њен стратешки интерес и у односима према Европи, у односима и према Русији, морам да кажем, и према нама", наглашава дипломата.
Што се тиче иницијативе у америчкој администрацији да Вашингтон ускрати помоћ Косову док се не прекине са прогоном Срба и док се не формира Заједница српских општина, објашњава да је реч о иницијативи конгресменке Клаудије Тени, која је представница српског кокуса у Америчком конгресу.
То је, истиче, први пут и политички веома значајан утицај на америчку политику.
Поруке из Брисела након одмора Миливојевић наводи да су у Бриселу на одмору, па да прве поруке можемо да очекујемо на крају месеца.
"Ја мислим да, морам да кажем с пажњом то очекујемо. У међувремену ће бити великих скупова и важних сигнала како се то одвија. Ми већ око 15. имамо Давос. То је простор на коме се среће највећи број светских државника. Мислим да ће и наш председник вероватно бити тамо. И већ ћемо имати прве сигнале и одјеке", закључује Миливојевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.