Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 06:54

Ваљевци доказују да и из кафане некоме може да се спаси живот

Да се у кафани могу спасавати животи непознатих људи, којима затреба крв, већ годинама показују хумани Ваљевци и породица Лазић. За ресторан те породице чуло се широм Србије, по успешним акцијама добровољног давања крви. Угоститељи и њихова кафана стали су "раме >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уз раме" са највећим колективима и компанијама, које је Институт за трансфузију крви Србије наградио за добровољно давалаштво.
У једној од најстаријих ваљевских кафана, међу много похвала највише је оних за хуманост. Највредније признање стигло је за изузетност у добровољном давалаштву крви и највише прикупљених јединица крви на прошлогодишњим акцијама у Ваљеву. Прва је одржана пре 12 година.

"И да знају да су некоме спасили живот. Значи она прича да из кафане може да се спаси живот – то нико није веровао, а ми сад верујемо", каже Слободан Лазић, Ресторан "Код Лазе – Платани".
"Када ти знаш да неком спасаваш живот са том јединицом крви или да не кажем више, сви смо задовољни и наставићемо и даље", додаје Миодраг Лазић, Ресторан "Код Лазе – Платани".
Традиционална повезаност са кафаном и већ годинама исказана хуманост Ваљеваца, очекивано су дали и најбољи одзив давалаца у том амбијенту.
"Прилика да се даваоци окупе у једној атипичној атмосфери која увек резултира тиме да се неки нови даваоци одлуче да баш први пут дају крв овде, тако да је ова акција од великог значаја", поручује Александар Томић, секретар Црвеног крста Ваљево.
"На основу примера породице Лазић треба да позовемо све и мале и велике колективе, могу да помогну, важно је да се идеја шири", наглашава др Милутин Михајловић, потпредседник Црвеног крста Србије.
У 16 акција до сада је прикупљено скоро 1.700 јединица крви. Да се давалаштво крви одомаћи у овој кафани иницирали су и наши познати уметници и угледни Ваљевци.
"Окупљају се овде и велики број људи који на тај начин наравно преносећи неко искуство сигурно утичу и на друге да крену истим путем", додаје Небојша Поповић, председник Основног суда у Ваљеву.
"Ја сам заиста захвалан свима који су то урадили и посебно домаћинима. У то име домаћини живели и наставите, здраво били Ваљевци", поручује глумац Петар Божовић.
Хуману мисију породица Лазић и добровољни даваоци крви у Ваљеву, који су међу најбољим у Србији, настављају већ наредног месеца, првом овогодишњом од три своје омиљене акције у кафани.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.