Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 17:03

Роми на рубу егзистенције, без лекара и образовања – здравствене медијаторке као сламка спаса

Две здравствене медијаторке већ 12 година помажу Ромима на терену у Бујановцу. У почетку је било великих препрека због неповерења, кажу, док велики број њих није имао ни здравствено осигурање, нити изабраног лекара. Дошло је у међувремену до позитивних помака, јер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је повећан и број факултетски образованих, а број раних бракова је смањен, кажу медијаторке.
Министарство здравља ангажује здравствене медијаторке да помажу Ромима да се укључе у здравствени систем и да им лекарска помоћ буде доступнија. 

Две медијаторке 12 година раде у Бујановцу и помажу својим сународницима, пре свега око здравствене заштите.
Здравствена медијаторка Асима Исмаили каже да је у почетку било тешко док људи нису стекли поверење у њих две, али је данас много лакше.
"У почетку је било проблема. Велики број Рома није имао здравствено осигурање и изабраног лекара. Жене нису ишле на гинеколошке прегледе, а велики број деце није био вакцинисан. Сад је тај број смањен", наводи Исмаили. 
Проблем раних бракова Здравствена медијаторка Ђуља Карамани указује на проблем раних бракова међу Ромима, јер се велики број малолетница од 13 и 14 година удају.
"Едукујемо их да се не удају рано. Када остану трудне, на пример, не иду на медицинске прегледе. Саветујемо их да иду код гинеколога да би се трудноћа завршила до краја како треба", наводи Карамани, додајући да је потребно још здравствених медијаторки у Бујановцу.
Према њеним речима, дошло је до позитивних помака – већи је број факултетски образованих, те Рома који иду у школе, а смањен је и број раних бракова.
Према последњем попису, у Бујановцу живи 3.000 Рома, од којих многи живе у нехигијенским насељима, на рубу егзистенције и не образују се.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.