Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 09:22

Отпечаћени документи који повезују познате са Епстајном – међу именима Клинтон, Мајкл Џексон и принц Ендру

У документима који су отпечаћени по налогу суда налазе се имена многих јавних личности које су биле на листи познаника Џефрија Епстајна – међу којима и два бивша председника САД Бил Клинтон и Доналд Трамп, иако ниједан није оптужен за било шта илегално. Чини се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да у збирци докумената нема никаквих бомбастичних открића о Епстајну или његовим сарадницима, али се очекује да ће више докумената бити објављено у наредним данима.
Судија њујоршког суда Лорета Преска одлучила је да документи који су били део тужбе Вирџиније Ђуфре против Гилејн Максвел из 2015. године треба да постану јавни.

У документима се помињу имена многих јавних личности које су биле на листи познаника Џефрија Епстајна - међу којима и два бивша председника САД Бил Клинтон и Доналд Трамп, музичар Мајкл Џексон и британски принц Ендру.
Жена која тврди да ју је преминули амерички бизнисмен Џефри Епстајн подводио и сексуално злостављао рекла је да је британски принц Ендру ставио руку на њене груди у Епстајновој кући на Менхетну 2001. године, наводи се у судским документима из грађанске тужбе која је отпечаћена.
Инцидент, који је раније пријављен, а који је принц Ендру негирао, био је међу детаљима откривеним у гомили раније редигованих докумената, отпечаћеним према судском налогу од 18. децембра.
У документима се спомињу и бивши амерички председници Бил Kлинтон и Доналд Трамп, иако ниједан није оптужен за било шта илегално.
Чини се да у тој збирци докумената, која има око 900 страница, нема никаквих бомбастичних открића о Епстајну или његовим сарадницима, али се очекује да ће више докумената бити објављено у наредним данима.
Међу више од 100 именованих људи, неки су оптужени за недела, док други у судским списима износе оптужбе или су потенцијални сведоци. Правни поднесци описују добро повезан друштвени круг у Епстајновој орбити. 
Епстајн се дружио са утицајним људима са Волстрита, члановима краљевске породице и познатим личностима пре него што је 2008. признао кривицу за подвођење малолетнице.

Одузео је себи живот 2019. у 66. години, док је чекао суђење по федералној оптужби за трговину људима.
Десетине жена оптужило је Епстајна да их је присиљавао да пружају сексуалне услуге њему и његовим гостима на његовом приватном карипском острву, и у кућама у Њујорку, Флориди и у Новом Мексику.
Имена више од 150 људи поменутих у тужби Вирџиније Ђуфре, једне од Епстајнових најистакнутијих тужитељки, годинама су била запечаћена све док савезни судија прошлог месеца није одлучио да не постоји законско оправдање за то.
У изјави, Ђуфре је рекла да је имала секс са неколико истакнутих политичара и финансијских лидера, укључујући америчког милијардера Тома Прикера.
У свом исказу, она је такође рекла да је имала секс са другим истакнутим личностима које су раније негирале њене наводе, укључујући бившег америчког сенатора Џорџа Мичела и бившег гувернера Новог Мексика Била Ричардсона.
У одвојеном исказу, Јохана Сјоберг, која је такође тужила Епстајна, рекла је да је принц Ендру ставио руку на њене груди како би позирао за фотографију са њом, Ђуфре и Гилејн Максвел, бившом Епстајновом девојком.
Сјоберг је рекла да се на фотографији налази и лутка на којој је писало "Принц Ендру".
Ендруу је одузета већина краљевских титула због повезаности са Епстајном. Он је прошле године постигао нагодбу по грађанској парницу са Ђуфре за непознату суму и негирао је да је починио прекршај.
Списак произилази из давно решене тужбе за клевету коју је Ђуфре поднела против Максвел.
Гилејн, ћерка британског медијског могула Роберта Максвела, служи 20-годишњу затворску казну због регрутовања малолетних девојака за Епстајна. Она је поднела жалбу на ту пресуду.
Ђуфре је оптужила Максвелову да ју је регрутовала када је била малолетна да би је Епстајн злостављао.
Судија Лорета Преска, која надгледа случај, одлучила је да нека имена остану поверљива, укључујући и особе које су били малолетне када их је Епстајн злостављао.

Бројни документи у овом случају су објављени још раније, пре него што се Епстајн обесио у затвору док је чекао суђење.
Максвелова и Епстајн су били пар почетком 1990-их, пре него што су скоро три деценије били пословни сарадници и саучесници у сексуалним злочинима.
Епстајн, финансијер са моћном мрежом у Сједињеним Државама и иностранству, и сам је оптужен за силовање младих девојака, али је његово самоубиство вешањем у њујоршком затвору у августу 2019. зауставило кривично гоњење.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.