Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 08:42

Хидролог Владиковић о водостају Дунава: Нема бојазни од поплава

Водостај Дунава код Новог Сада достигао је свој максимум, река је поплавила места која се налазе на најнижем терену у небрањеном подручју. Разлога за бригу од поплава нема и неће бити проглашено стање редовне одбране, рекао је за РТС хидролог из РХМЗ Дејан Владиковић. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Врх поплавног таласа на Дунаву полако пролази. Тренутно је код Новог Сада, али се не очекују значајне последице, рекао је за РТС хидролог Дејан Владиковић.

"У току сутрашњег дана очекујемо пар центиметара више код Земуна. Међутим, остаћемо 10 центиметара испод границе одбране од поплаве. Неће бити проглашена редовна одбрана од поплава. Раст нивоа Дунава резултат је наглог топљења снега и падавина у горњем сливу реке у Немачкој, Чешкој и Аустрији", објаснио је Владиковић.
За ово доба године то је карактеристичније за слив Саве, а ређе за Дунав, где се то чешће дешава с пролећа.
"Стално се прати ситуација, све релевантне податке нам шаљу колеге из Мађарске, а ми ажуриране  шаљемо колегама у Румунији", рекао је хидролог из РХМЗ.
Највеће последице, када је реч о поплавама, настају у комбинацији топљења снега и јаких падавина које су најчешће у периоду од фебруара до априла.
"Код нас се пад температуре и снежне падавине очекују тек после Божића", рекао је Владиковић.
На другим већим рекама у Србији нема значајнијих промена, код нас највеће проблеме праве бујице, али тога тренутно нема, рекао је хидролог Дејан Владиковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.