Izvor: RTS, 31.Dec.2023, 09:08

Лајчак: Очекујемо да нови локални избори на северу КиМ буду расписани без даљег одлагања

Очекујемо да нови локални избори на северу Косова и Метохије буду расписани без даљег одлагања, а важно је да је процес ка спровођењу нових избора за градоначелнике у четири општине коначно почео оснивањем иницијативних група Срба с Косова раније у децембру, изјавио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је у интервјуу за "Политику" специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
Мирослав Лајчак сматра да је поновно успостављање потпуно репрезентативних локалних самоуправа на северу Косова неопходно за деескалацију ситуације на терену и за шири процес нормализације.

Потребна је и за наставак успостављања заједнице општина са српском већином, поручио је Лајчак.
"Жао ми је што се регистрација иницијативних група у почетку суочила са неочекиваним административним препрекама, али сам од тада добио уверавања с Косова да ће ови проблеми бити ускоро решени како би прикупљање потписа за опозив градоначелника могло да почне одмах", истакао је Лајчак.
Навео је да је ситуација на КиМ крхка, као и да не можемо истовремено имати ескалацију или тензије и напредак у нормализацији односа.
Истакао ја и да је дијалог једина платформа за решавање свих отворених питања и потенцијалних извора трвења.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.