Izvor: RTS, 30.Dec.2023, 09:54

Резерве крви на минимуму, највише недостају А и О крвна група

Из дана у дан се смањују резерве крви, па у Институту за трансфузију страхују да је неће бити довољно за све којима је током празника потребна. Мирјана Kнежевић из Института каже за РТС да су тренутно залихе крви на једнодневним, односно једноиподневним резервама. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Напомиње да највише недостају А и О крвна група и позитивна и негативна.
Мирјана Кнежевић поручује да су одређени периоди године карактеристични по смањеним резервама крви, као и да је то углавном око празника.
“Зима јесте тај период, односно период празника када се ближе Нова година, Божић. Почео је школски распуст и све то утиче да је мање људи у граду, а такође с друге стране знамо да влада доста вирусних и респираторних инфекција што доводи до тога да одређени број људи који жели да да крв у овом периоду и није могао због здравственог стања. Тако да смо у овом моменту на једнодневним, једноиподневним резервама крви”, објашњава Кнежевићева.
Наводи да су најпотребније А и О крвна група и позитивна и негативна, као и да су резерве заиста на самом минимуму.
“У резервама којима располажемо више од 50 одсто су Б позитивна и АБ позитивна крвна група, што јасно говори да су остале крвне групе доста мање присутне. Тако да позив упућујемо наравно свим нашим суграђанима, али посебно онима који су А и О крвна група да још данас у овој години ради Институт за трансфузију или већ почетком наредне године дођу, дају крв и заиста помогну онима који су сада у болници”, рекла је Кнежевићева.
На питање да ли је било одлагања операција због недостатка крви, каже да за сада није било одлагања.
“Сви програми који су планирани су и реализовани, али не можемо да гарантујемо да се то неће догодити у наредном периоду. Добро је што се одређене операције и не заказују у овом празничном периоду, али никада не знамо шта може да се деси и у новогодишњој ноћи и током новогодишњих и Божићних празника на нашим улицама, честе су и саобраћајне несреће”, додаје Кнежевићева.
Ипак, напомиње да се неке резерве остављају за ургентне ситуације и хитна стања.
“Тако да се надамо да ће бити за оне којима је потребно, али да би било и за све оне остале који нису толико ургентни и хитни, али чекају своје операције, чекају да дођу својим кућама, и током празника и они да проведу са својим породицама, значило би заиста да се повећа број давалаца крви”, поручује Кнежевићева.
Навела је да ће 1. и 2. јануара Институт за трансфузију радити од 8 до 15 часова у улици Светог Саве 39.
“Тако да сви који желе да започну годину на најхуманији начин могу, али наравно да напоменемо ко може дати крв. Свака здрава, одрасла особа од 18 до 65 година, која се на дан давања крви осећа добро, која не пије никакве лекове, није на некој терапији, није у последњих шест месеци имала било какво хируршко сечење, ушивање коже, да буде одморна, наспавана и да има наравно добру вољу”, указала је Кнежевићева.
Када је реч о храни и пићу, особа која жели да да крв не сме да пије алкохол последњих шест сати.
“Што се тиче хране, ми увек говоримо неки лагани оброк, али бих напоменула да сада је период поста и често се суочавамо са тим питањем да ли особе које посте могу дати крв. Наравно да могу, само је важно увек ту да поменемо да се проверава ниво хемоглобина у крви, па уколико се утврди да је ипак мало ниже од вредности коју тражимо, на што може да утиче и храна, онда одлажемо давање крви за неко краће време”, додала је Кнежевићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.