Izvor: RTS, 28.Dec.2023, 07:06

Пројекти ЕБРД у Србији – у центру пажње мала и средња предузећа

У Србији је Европска банка за обнову и развој до сада подржала више од 350 пројеката са преко 8,7 милијарди евра. Добар део новца усмерен је у мала и средња предузећа.
Само у последњих пет година ЕБРД је мала и средња предузећа подржала са више од милијарду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и 600 милиона евра или више од 300 милиона евра годишње.

"Ово нам је једна од најуспешнијих година у Србији од отварања наше канцеларије 2001. године. Ову годину завршавамо са око 800 милиона евра пласираних у Србији чиме свакако утврђујемо нашу позицију", каже Александра Вукосављевић, директорка ЕБРД-а за финансијске институције, Западни Балкан и Источну Европу.
Један од најтраженијих, програм за подршку јачању конкурентности малих и средњих предузећа, омогућује онима којима су финансијски извори теже доступни да дођу до пара, али и техничку и стручну подршку за припрему пројекта без непотребних и компликованих процедура. 
"Сама чињеница да смо потрошили сва предвиђена средства просто најбоље говори колико је интересовање наших клијената било за овим видом финансирања. Доминантан разлог је чињеница да смо додељивали бесповратна средства у висини од 15 посто вредности улагања", каже Маја Колар, директорка Сектора за пословање малих и средњих предузећа банке "Интеза". 
Српске фирме ка зеленим изворима снабдевања Несигурност у снабдевању и честе промене цене енергената, што се на крајњем рачуну искаже и у десетинама хиљада евра, али и захтеви страних партнера погурали су српске фирме ка зеленим изворима снабдевања.
"На овај начин практично идемо у правцу смањивања трошкова, у правцу независности и идемо у правцу тога да можемо да пратимо шта и како радимо. Делови који се не буду користили у нашим технологијама, у нашим фабрикама, они ће се вратити у електроенергетску мрежу и на тај начин ћемо имати чак и компензацију одређених средстава које трошимо", рекао је Мирко Штајн, менаџер развојних пројеката Агросава. 
Строга контрола трошења средстава Иако су средства институционалних кредитора као што је ЕБРД, најповољнија на тржишту, постоје строги критеријуми одобравања и још строже контроле њиховог трошења. 
"Када причамо о нашем директном финансирању морам рећи да је проценат тих ненаплативих потраживања у Србији до сада историјски био изразито мали. Што се тиче нашег рада са партнерским финансијским институцијама, од почетка пословања ЕБРД-а у Србији, ми нисмо имали ниједан проблем ни на једном нашем кредиту, ниједно кашњење", рекла је Александра Вукосављевић.
У Србији, судећи према новој стратегији до 2028, ЕБРД не планира промене, а у центру пажње остају мала и средња предузећа, зелена енергија и инфраструктура.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.