Izvor: RTS, 27.Dec.2023, 15:04

Вучић најоштрије осудио напад на доктора Кајтазија и његове синове

Председник Србије Александар Вучић је, поводом немилог догађаја у којем су претучени припадници ромске националне мањине доктор Бранко Кајтази и његова двојица малолетних синова, најоштрије осудио насилно понашање којем су били изложени.
Председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије је понови да је "Београд космополитски град у којем свако треба да се осећа безбедно".
"Нећемо да дозволимо да такви, као појединци, који су нанели повреде доктору Кајтазију и његовим синовима, буду слика нашег главног града. За своје недело морају да одговарају", истакао је председник Србије.
Вучић је рекао да су Роми равноправни грађани Србије и да држава не може да дозволи да било која заједница буде маргинализована и дискриминисана, саопштила је прес служба председника.
Пожелевши доктору Кајтазију и његовим синовима брз опоравак, с надом да ће наставити да доприносе напретку наше земље, Вучић је подсетио да је у Србији до сада реализован низ програма у области образовања, запошљавања, предузетништва и социјалне инклузије, кроз које је пружена додатна подршка и помоћ оснаживању ромске заједнице, а да ће држава наставити са таквим пројектима.
Унија Рома Србије: Казнити нападаче који су претукли Бранка Кајтазија Унија Рома Србије најоштрије је осудила брутални напад на доктора Бранка Кајтазија и његове малолетне синове и позвала надлежне да хитно истраже овај инцидент и приведу правди одговорне за напад.
"Такав чин насиља, посебно када је мотивисан националном припадношћу, представља неприхватљиво понашање које мора бити најоштрије кажњено. Изражавамо искрену забринутост због пораста инцидената који се темеље на националној припадности, а који озбиљно угрожавају темељне вредности мирног суживота и толеранције", наводи се у саопштењу УРС.
Поручују да нико не сме бити изложен физичком или вербалном насиљу због своје националне припадности или било које друге карактеристике и да сви грађани, без обзира на своју националност, заслужују да живе у сигурном и инклузивном друштву.
Истичу да је неуролог Бранко Кајтази истакнути члан УРС и цењени стручњак у свом пољу, и да је његово премлаћивање напад на целокупну ромску заједницу и њихову борбу за једнакост и права.
Медији су раније јавили да су доктор Кајтази и његови синови нападнути јуче у дворишту основне школе на Вождовцу. Случај је пријављен полицоији, а лица која су учествовала у инциденту су идентификована. У сарањи са Вишим јавним тужилаштвом предузимају се мере и радње ради расветљавања догађаја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.