Izvor: RTS, 25.Dec.2023, 14:42

Велики пад потражње за пословима у ИТ сектору

Број огласа за Ај-Ти позиције у првих девет месеци 2023. године је мањи за чак 52 одсто у односу на исти период прошле године, показали су најновији подааци портала "Хелоу ворлд".
Најплаћенија позиција и ове године у ИТ сектору била је софтвер инжењер, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са просечном платом између 1.807 и 1.985 евра, док је најнижа плата предвиђена за ИT хелп деск у распону од 700 до 790 евра.
У саопштењу портала helloworld.rs наводи се да је њихово истраживање показало и све већу потражњу за "јуниорима" којима је намењено чак 15 одсто огласа за посао, док је потрага за "сениорима" и тај удео огласа је 22 одсто.
Анализирајући податке од јануара до септембра 2023, Хелоу ворлд уочио је значајан пад од 52 одсто у броју ИТ огласа у односу на исти период прошле године.
Како се додаје, тај тренд примећен је у последњем кварталу претходне године када се десио и пад броја огласа на сајту.
И поред тога, забележен је рекордан број кандидата – у 2023. години већи је за 55 одсто у односу на 2022, а тај тренд наставља се и у трећем кварталу ове године, напомиње Хелоу ворлд.
Софтвер инжењери и даље истичу као кључна и уједно најплаћенија радна позиција.
Константна потражња за сениорима и пад броја огласа за рад од куће У поређењу са 2022. годином, бележе се значајне промене у потражњи кадрова према нивоу искуства и обучености.
Потражња за "јуниорима" бележи скок са девет на 15 одсто док је код "медиора" пад са 68 на 63 одсто. Како се наводи, "сениори" одржавају стабилан удео огласа од 22 одсто.
У 2023. години, удео позиција за рад од куће у укупном броју огласа смањен је са 32 на 22 одсто.
"Та промена сугерише прилагођавање пословних модела компанија, које све више наглашавају потребу за ангажовањем кадрова који су физички присутни на радном месту", закључује се у анализи портала Хелоу ворлд.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.