Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 19:10

ГИК: Нисмо надлежни за понављање гласања на свим местима, захтев прослеђен РИК-у

Градска изборна комисија се на данашњој седници прогласила ненадлежном, по приговору коалиције "Србија против насиља" за понављање гласања на свим бирачким местима на територији Градске изборне комисије, каже председник ГИК Зоран Лукић.
Зоран >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Лукић је за Танјуг рекао да су захтев за понављање гласања на свим бирачким местима ГИК-а упутили Републичкој изборној комисији (РИК) на даље поступање.
Председник РИК Владимир Димитријевић изјавио је раније да је обавестио чланове РИК, као и најширу јавност, представнике домаћих и страних посматрача и медија, да то тело не може ни на који начин да буде укључено у спровођење актуелног изборног поступка у Београду, а још мање да утиче на расписивање нових избора.
Истакао је да је Градска изборна комисија (ГИК) Града Београда једино и искључиво надлежна да, у складу са Законом о локалним изборима, наложи понављање гласања на појединим бирачким местима на којима је гласање поништено, а не да наложи понављање целих избора.
Додао је да понављање целог изборног поступка зависи искључиво од других државних органа, а никако од воље органа за спровођење избора.
Ни РИК, ни ГИК, нагласио је Димитријевић, не могу да утичу на то да ли ће се избори поновити или не, већ да је њихов задатак да избори за које су надлежни буду спроведени у складу са Законом о избору народних посланика, односно Законом о локалним изборима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.