Peckanje Kine i SAD

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2010, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Peckanje'' Kine i SAD

Amerika pokušava da nagovori Kinu i druge velike zemlje u regionu da dosledno primene međunarodne sankcije protiv Irana zbog njegovog spornog nuklearnog programa, dok je Peking kritikovao izjavu američkog sekretara Hilari Klinton da je u interesu SAD da se teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru reše mirnim putem.

Specijalni savetnik Stejt departmenta za sprečavanje širenja nuklearnog oružja Robert Ejhorn iduće nedelje će posetiti Kinu, Japan, Južnu Koreju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Ujedinjene Arapske Emirate, da bi od njih zatražio da poštuju nove sankcije Saveta bezbednosti UN, koje su uvedene protiv Teherana. U ovoj diplomatskoj akciji SAD će, pre svega, pokušati da ubede Peking da uvede sankcije protiv firmi koje posluju sa energetskim sektorom.

Kina je veliki ekonomski partner Teherena, a kupovinom iranske nafte obezbeđuje deset odsto svojih potreba za tim gorivom. Ona je i veliki investitor u Iranu.

"Želimo da Kina prepozna svoju odgovornost... da pokaže suzdružanost i da se distancira od Irana", prenose agencije izjavu američkog diplomate.

Sa druge strane, Kinezi su nezadovoljni mešanjem SAD u unutrašnju politiku njihove zemlje, pošto je Klintonova izjavila na forumu o regionalnoj bezbednosti u Vijetnamu da rešavanje sukoba u Južnokineskom moru na miran način je u interesu Amerikanaca.

Portparol Ministarstva odbrane Đeng Janšeng rekao je novinarima da je Kina protiv "internacionalizacije" tog pitanja i time ponovio poznati stav Pekinga da je to stvar Kine i drugih ucesnika u sporovima i da ih samo oni mogu rešavati.

Kina smatra čitavo Južno kinesko more i arhipelage koji se nalaze u njemu teritorijalnim vodama nad kojima ima potpuni suverenitet.

Međutim, Vijetnam, Tajvan, Malezija, Brunej i Filipini, takođe, tvrde da im pripadaju neka ili sva ostrva koja se nalaze usred ključnih pomorskih puteva i za koje se veruje da imaju ogromne rezerve nafte i gasa. Kina je protiv multilateralnog pristupa teritorijalnim sporovima sa tim državama i nastoji da reši spor sa svakom od njih na bilateralnoj osnovi.

Ali Đeng je kazao da Kina, uprkos takvom stavu, neće sprečavati prolaz stranih brodova i aviona kroz tu teritoriju, sve dok bude poštovano međunarodno pravo, navela je agencija Asošiejtid pres.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.