Obama bliži nominaciji

Izvor: B92, 21.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama bliži nominaciji

Hilari Klinton i Barak Obama (foNet)

Beograd -- Strani mediji prenose ocenu da je Barak Obama sve bliži nominaciji za predsedničkog kandidata Demokratske stranke posle juče održanih primarnih izbora u Oregonu i Kentakiju.

Iako je senator Ilinoisa, prema prognozama, odneo pobedu u Oregonu, njegova rivalka Hilari Klinton, koja je pobedila u Kentakiju, kaže da ne odustaje od borbe. To je drugi uzastopni poraz Baraka Obame. Uprkos pobedi u Kentakiju, po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proceni medija, Hilari Klinton neće uspeti da sustigne Obamu po broju delegata za avgustovsku konvenciju.

Obama je to potvrdio obraćajući se pristalicama i proglasio sebe za ukupnog pobednika ove trke.

Rojters: Obama budući predssednik?

Ukoliko osvoji nominaciju demokrata za američke predsedničke izbore, Barak Obama će postati novi predsednik Sjedinjenih država, govore istraživanja koja je danas objavio Rojters.

Obama, koji je prošlog meseca bio u velikom zaostatku u odnosu na Mekejna, sada ima 48 odsto podrške, dok bi za republikanca glasalo 40 odsto Amerikanaca. Danas objavljena istraživanja pokazuju da Obama vodi i u odnosu na Hilari Klinton. On je svoju popularnost u odnosu na Klintonovu u poslednjih mesec dana udvostručio.

"Put je bio dug. Bilo je i grešaka, ali razlog je i odličan protivkandidat. Nastaviće da traže svaki strah ili sumnju u nama i da pokvare vašu budućnost", rekao je Obama.

"Oni mogu da krenu stranputicom, ali ne damo im da tamo povedu našu zemlju. To im neće poći za rukom. Vi im to nećete dozvoliti, ne ove godine i ne ovog puta", rekao je on.

"Večeras smo postigli važnu pobedu. Vaši glasovi su mi ispunili srce. Imate dovoljno poverenja iako su nam šanse male za uspeh", odgovorila je Hilari Klinton.

"Neki su rekli da vaši glasovi nisu važni i da je kampanja gotova, ali svaki glas se računa. Niste odustali od mene kao što znate da ni ja nikad ne bih odustala od vas", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.