Hilari čuva 4.000 policajaca

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari čuva 4.000 policajaca

Američka državna sekretarka sledeće nedelje u Beogradu, utvrđuju se detalji posete. Dačić u četvrtak pravi plan obezbeđenja. Klintonova zaobilazi opoziciju, prima nevladin sektor.

Detalji balkanske turneje američke državne sekretarke Hilari Klinton biće utvrđeni narednih dana, kao i tačan spisak sagovornika u Beogradu.

Stejt department je u sredu potvrdio da će Klintonova od 11. do 14. oktobra biti u zvaničnoj poseti BiH, Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosovu i Briselu, ali je u američkoj ambasadi u Beogradu ”Novostima” rečeno da je još rano za detalje. Za sada se ne zna ni da li će državna sekretarka na put krenuti solo ili sa suprugom i bivšim predsednikom Bilom Klintonom.

TEMA: PREGOVORI

Očekuje se da u vrhu liste tema za razgovore Klintonove sa zvaničnicima u Beogradu budu budući odnosi SAD i Srbije, saradnja sa Tribunalom, ekonomska saradnja, kao i pregovori sa Prištinom. - Ne očekujem da će tokom ovih razgovora biti utvrđena detaljna ”mapa dijaloga” Beograda i Prištine, jer će u tome Vašington ipak glavnu reč prepustiti Briselu - kaže nam Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta MSP.

Kako nezvanično saznajemo, satnica će se, kao i prilikom prošlogodišnje posete potpredsednika Džozefa Bajdena, iz bezbednosnih razloga, do poslednjeg trenutka držati u tajnosti. Zasada su ”u igri” dva scenarija, a u oba je predviđeno da Klintonova jednu noć provede u Beogradu.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je, za ”Novosti”, da će u četvrtak sa najbližim saradnicima početi razradu plana za obezbeđenje posete Hilari Klinton, a o očekuje se da u ovoj akciji učestvuje oko 4.000 ljudi.

Prema prvom scenariju posete, početna stanica Klintonove biće Sarajevo, gde će u ponedeljak, 11. oktobra, samo nedelju dana posle izbora, razgovarati sa zvaničnicima BiH i najverovatnije otvoriti novu zgradu američke ambasade. U popodnevnim satima istog dana kreće u Beograd, gde će se sresti sa Borisom Tadićem i prisustvovati svečanoj večeri, koju će prirediti srpski predsednik. U utorak, 12. oktobra, planirani su odvojeni susreti sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima Vukom Jeremićem i Draganom Šutanovcem.

U PRATNJI ”MIGOVA”

Klintonova će u Beograd sleteti ”boingom 757”, američkih vazdušnih snaga, koji je redizajniran za potrebe državnog sekretara. Kao i prilikom posete Bajdena, avion će na vazdušnoj granici Srbije najverovatnije dočekati ”migovi”, lovačka pratnja naše Vojske, dok će nebo iznad naše zemlje u vreme sletanja aviona biti zatvoreno. Očekuje se da Ministarstvo odbrane podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije iznad redovnog, a Ministarstvo policije izda naredbu za pripravnost svim policajcima.

Prema drugom scenariju, Klintonova bi u Beograd trebalo da stigne 12. oktobra. U tom slučaju, planirano je da ministar Jeremić priredi ručak za američku gošću, da se nakon toga Klintonova sretne i sa ministrom odbrane, dok bi se prvi dan posete završio svečanom večerom kod predsednika Tadića. Sutradan ujutru, u sredu, 13. oktobra, Klintova bi se srela sa premijerom, posle čega bi nastavila put u Prištinu.

Kako tvrde naši izvori, pored ljudi iz srpskog državnog vrha, predviđeni su još samo susreti sa predstavnicima nevladinog sektora, dok lideri opozicije neće videti gošću.

Iz Vašingtona je saopšteno da će u Sarajevu, Beogradu i Prištini Klintonova naglasiti spremnost SAD da podrži sve balkanske države u ostvarivanju pune integracije u evropsku i evroatlantsku zajednicu. U Briselu će učestvovati na ministarskom sastanku NATO i razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton.

D. Milinković

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.