Delhi se ne osvrće na zahtev Hilari Klinton da prestane da kupuje iransku naftu

Izvor: BKTV News, 04.Mar.2012, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delhi se ne osvrće na zahtev Hilari Klinton da prestane da kupuje iransku naftu

Iz Indije je u Iran već stigla delegacija trgovaca koja bi trebalo da istraži mogućnosti da se unapredi trgovinska razmena između dve zemlje. Sudeći po izveštaju Asocijacije za industriju i trgovinu Indije, postoji potencijal da se dostigne trgovinska razmena u vrednosti od oko 30 biliona dolara, do 2015. godine.
Indija je počela da koristi luku Čabahar za utovar nafte koju ova država uvozi iz Irana i tako isprovocirala reakciju američke državne sekretarke Hilari Klinton.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Klintonova je izjavila da su SAD „intenzivno i otvoreno“ zatražile od Indije i drugih zemalja, kao što su Kina i Turska, da prestanu da uvoze iransku naftu.
Delhi je upozorio Belu kuću da neće dozvoliti da Indijom upravlja bilo koja zemlja i da će nastaviti da deluje u skladu sa sopstvenim držanim interesima.
Delegacija Centralne Banke Irana posetila je Indiji, gde je razmatrana mogućnost uvoza mašina za rafineriju nafte, kao i farmaceutskih proizvoda iz Indije, koji su ovoj zemlji neophodni.
Inače, dogovoreno je da Indija plaća Iranu, naftu u zlatu.
Evidentno je da Indija svoje državne interese stavlja na prvo mesto, ispred američkih i zapadnoevropskih, a to čine i Turska, i Kina, čime „intenzivno i otvoreno“ saopštavaju Hilari Klinton gde je granica njenog uticaja na spoljnu politiku ovih zemalja.
Izvor: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.