Superkompjuteri pomažu razvoj lokalne zajednice

Izvor: B92, 15.Okt.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Superkompjuteri pomažu razvoj lokalne zajednice

Tesla superkompjuteri naći će se u dva projekta u Rakovici, vezana za nadzor hitnih službi i za merenje zagađenja, UV radijacije i vremenske prognoze.



Opština Rakovica odlučila je da uz pomoć platforme, koja će raditi na superkompjuteru zasnovanom na tri NVIDIA Tesla C1060 grafička procesora u kombinaciji sa GIS softverom, pruži usluge građanskim servisima, kao što su policija, vatrogasci i ostale hitne službe.

Takođe, u planu je i pokretanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekta "1 naučnik - 1 superkompjuter" na istoj platformi. Naime, Tesla superračunar postaće slobodna računarska platforma za mlade naučnike koji žele da rade na svojim projektima, u kancelarijama opštine ili daljinski, ukoliko ne stanuju u Beogradu.

Drugi Tesla superkompjuter omogućiće dobijanje preciznih informacija o vremenskoj prognozi, UV zračenju, zagađenju vazduha, koji se mere na više od dvadeset lokacija. Softver neophodan za ovu platformu razvija kompanija Weather2Umberella.

"Prva stvar koju imate na umu danas, kada se pominje Rakovica je teška metalna industrija i fabrike. Ranije, u jezerima i šumama ove opštine, uživale su mnoge poznate ličnosti, čak je i Ajnštajn ovde provodio vreme u ribolovu. Zbog ove kontradiktorne baštine i teške industrije, započeli smo veoma značajan projekat za stalno merenje zagađenja i klime, sa ciljem da Rakovica predstavlja dobro i sigurno mesto za život ", rekao je Bojan Milić, predsednik opštine Rakovica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.