Srbija se aktivno bavi sajber bezbednošću

Izvor: B92, 24.Okt.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se aktivno bavi sajber bezbednošću

Srbija spada u grupu zemalja koja razvija sisteme odbrane od sajber napada, te je zajedno sa nekim evropskim zemljama na istom nivou u ovom procesu, rečeno je tokom panel diskusije "Digitalno bojno polje" na kome se razgovaralo o novim izazovima sajber napada, ratovanja i odbrane.

"U Srbiji je donet zakon o informacionoj bezbednosti, kao i zakon o kritičnoj infrastrukturi i sada se rade planovi za edukaciju i razvoj sistema odbrane od sajber napada", rekao je rukovodilac Sektora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << IKT servisa RNIDS Žarko Kecić.

Kako je naveo, svet se nalazi u poglavlju kontinuiranih sajber napada, te je osnovni cilj da se skrene pažnja javnosti na potencijalne napade i na eventualne posledice ukoliko da takvih napada dođe.

"Naš cilj je da napravimo sistem odbrane kako ne bi dolazilo do sajber napada, a ukoliko se već dogode da to bude zaista kratkoročno i blagovremeno razrešeno. Takvi napadi mogu da utiču na svakodnevni život građana. Na primer, napad na električni sistem jedne zemlje, može da ostavi građane bez struje", istakao je Kecić.

Potpukovnik Dragan Mladenović iz Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije istakao je da vojni analitičari govore da danas nemamo samo četiri fizičke komponente sukoba, odnosno zemlju, kosmos, more, vodu, već da se i sajber prostor posmatra kao tehnološko okruženje.

Govoreći o komponentama sajber napada i ulozi savremenih tehnologija u tome Mladenović je naveo da danas svetom vladaju kompanije poput Gugla i Fejsbuka, kao i druge tehnološke kompanije koje imaju tehnološki, industrijski i privredni monopol nad podacima.

"Danas je sve oko podataka. Vi morate da generišete podatke, morate da ih skladištite, obradite, da napravite plan kada će oni biti potrebni vašim klijentima", istakao je Mladenović.

Prema njegovima rečima, sada kada bi došlo do Trećeg svetskog rata prvo bi nestao internet, jer, navodi, prvih pet sekundi svetskog sukoba biće uništeni svi optički kablovi između kontinenata zato što sve savremene armije počivaju na platformama koje zahtevaju da budu umreženi njihovi sistemi.

Rukovodilac Službe za informacionu bezbednosti i tehnologije Nacionalnog CERT istakao je da je edukacija kadrova, razvoj i testiranje sistema zaštite jedan od najvažnijih procesa u kreiranju efikasnog i efektivnog sistema za odbranu od sajber napada.

Panel organizuje Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) u sklopu obeležavanja Evropskog meseca sajber bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.