HTC dobio patentni spor protiv Applea

Izvor: B92, 06.Jul.2012, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HTC dobio patentni spor protiv Applea

Sud u Velikoj Britaniji presudio je sredinom ove nedelje da kompanija HTC nije zloupotrebila četiri Appleova patenta, kako je to u svojoj tužbi tvrdila američka kompanija.

Tačnije rečeno, sud je presudio da u jednom slučaju patent nije zloupotrebljen, dok je u tri preostala slučaja tužba proglašena “tehnički neispravnom”.

Patent za koji je sud nedvosmisleno ustanovio da nije zloupotrebljen odnosi se na sistem za određivanje najdaljih ivica, odnosno na tehnologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja omogućava da se fotografije na ekranu vrate na svoje ukoliko korisnik pokuša da ih prevuče preko granice ekrana.

Ostala tri patenta odnose se na tehnologiju koja omogućava da se ekran telefona “otključa” prevlačenjem prstom, sistem koji određuje koji deo ekrana je aktivan, bez obzira na to da li se radi o dodiru jednim prstom ili upotrebom više prstiju i upotrebu višejezičke tastature kod mobilnih uređaja.

Patentni spor u Velikoj Britaniji je samo jedan od brojnih koji HTC i Apple vode širom sveta. Dve kompanije su u SAD podnele međusobne tužbe, kao i zahteve Komisiji za međunarodnu trgovinu (International Trade Commision, ITC) za zabranu prodaje suparničkih proizvoda. Kao posledica toga, prošlog meseca je uvoz HTC-ovih telefona u SAD bio neko vreme odložen, dok kompanija iz njih nije uklonila sporne tehnologije.

Sa druge strane, ITC je u jednom drugom slučaju odbacio Appleov zahtev za zabranu uvoza HTC-ovih uređaja, navodeći da kompanija nije dokazao da je zaista vlasnik spornih patenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.