Crnogorcima više ni nebo nije granica: Lansiraju svoj prvi satelit u svemir FOTO

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 13:32

Crnogorcima više ni nebo nije granica: Lansiraju svoj prvi satelit u svemir FOTO

Za mlade i talentovane inovatore iz Podgorice više ni nebo nije granica, jer su oni medju prvima u regionu osmislili satelit koji će poleteti u svemir, a kom su dali ime "Luča".

Okupljeni u organizaciji Montenegro Space Research mladi inovatori su uspešno prevazišli sve prepreke i sada su u toku finalni radovi kako bi sve bilo spremno za prvi let.

"Luča će biti lansirana u decembru mesecu sa kosmodroma u mestu Vostočni u Rusiji. Raketa koja će biti lansirana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće Sojusa, koja predstavlja jednu od najboljih raketa koju koriste i Amerikanci i Rusi. U 90 procenata Luča je završena, tj tehnički deo, a sada joj sledi veliki broj testova, jer je ova industrija i te kako skupa i zahtevna. Podrazumeva najveći mogući stepen kvaliteta, a svi ovi testovi kojima podleže Luča su veoma komplikovani. To su testovi na vibracije, zvuke, kao i tehnički testovi tipa funkcionalnost solarne baterije, potrošnja energije i tome slično", kazao je za RINU Nikola Perović iz Montengo Space Research.

Za satelit Luča mladi tim inovatora dobio je finansijku podršku od Vlade Crne Gore i bivšeg premijera Dritana Abazovića. Plan je da Luča ostane u orbiti tri godine, a za sve to vreme prikupiće izuzetno važne informacije.

"Podaci koje Luča prikupi biće dostupni čitavom svetu, zato što je u planu da koristimo radio amaterske frekfencije. "Luča" može biti od pomoći u radio komunikacijama, tj njena uloga može biti zanimljiva radio amaterima iz Crne Gore i cijelog svijeta.Luča u sebi sadrši kameru visoke rezolicije i jedan senzor koji je razvijen na moskovskom univerzitetu, a on je namenjen za partikularne čestice, tj čestice koje se oslobadjaju tokom sunčevih oluja. Sami naziv Luča znači Futon, i njen zadatak je da uzučava svetlost", kaže Nikola.

Satelit Luča je malih dimenzija, ali je od velikog značaja je za Crnu Goru. Luča predstavlja veliki korak napred za Crnu Goru u oblasti svemirske tehnologije i istraživanja.

"Ovaj projekat je veliki iskorak za naučnu zajednicu Crne Gore. Naučna zajednica Crne Gore će imati priliku da sarađuje na svemirskim istraživanjima i da stekne dragoceno iskustvo u oblasti svemirskih tehnologija. Ovo može podstaći razvoj naučnih kapaciteta unutar zemlje. Za obične građane Crne Gore, Luča će biti izvor nacionalnog ponosa i inspiracije za mlade ljude da se zainteresuju za nauku, tehnologiju i svemirska istraživanja. Takođe, ovaj projekat može doprinijeti podizanju svijesti o važnosti investiranja u nauku i tehnologiju", zaključuje ovaj mladi inovator.

Mladi naučnici kako kažu na ovome definitivno neće stati, pa nas iz svemirska crnogorske radionice očekuje još inovativnih dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.