Karadžić želi Nasera Orića za svedoka odbrane

Izvor: Blic, 13.Nov.2012, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić želi Nasera Orića za svedoka odbrane

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid u Srebrenici, zatražio je danas od Haškog triubnala da naloži ratnom komandantu Armije BiH u toj enklavi Naseru Oriću da se pred sudom pojavi kao svedok njegove odbrane.

U podnesku upućenom raspravnom veću, Karadžić zahteva da Tribunal obaveže Orića na svedočenje posebnim nalogom, zato što je Orić odbio njegov poziv da dobrovoljno svedoči.

U podnesku je navedeno da je Orić, preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << advokata, odbio Karadžićev poziv uz obrazloženje da bi njegov iskaz pred Tribunalom mogao biti samooptužujući, odnosno da bi ga vlasti Republike Srpske mogle iskoristiti u istrazi koju vode protiv Orića zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Orićevo svedočenje značajno je za Karadžićevu odbranu zbog centralne uloge koju je kao komandant 28. divizije ABiH Orić igrao u vojnim aktivnostima u Srebrenici, 1992-95.

Svedok odbrane, nekadašnji pripadnik Drugog bataljona Prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske Božidar Tomić izjavio je danas u nastavku suđenja bivšem predsedniku Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su srpske snage u Sarajevu delovale defanzivno i da su muslimani otvarali vatru po civilinim ciljevima.

Prema sažetku izjave koji je pročitao Karadžić, svedok je u martu 1992., nakon što je na Baščaršiji ubijen srpski svat, a u gradu postavljene barikade, utvrdio da su mnogi muslimani bili pozivani na vojne vežbe i da su na Igmanu postojali njihovi kampovi za obuku.

- Nastala je potreba da se ljudi samoorganizuju, sa glavnim ciljem da zaštite svoje kuće i imovinu - rekao je Tomić i dodao da su muslimani otvarali vatru po civilinim ciljevima.

Tomić je rekao da su muslimanske snage stalno planirale i izvodile operacije protiv njegove jedinice i potvrdio stav odbrane da su srpske snage u Sarajevu delovale defanzivno.

On je posvedočio da njegova jedinica nikada nije dobila uputstvo da se proteraju nesrbi iz njihovih kuća i stanova i da nisu imali namere da izazivaju civilne žrtve.

Tužilac Katrina Gustafson svoje je unakrsno ispitivanje počela pitanjima o početku sukoba u BiH i uticaju govora političkih lidera na stanovništvo.

Svedok je rekao da su posle izjave Alije Izetbegovića da bi žrtvovao mir za nezavisnu Bosnu Srbi znali šta to znači, poučeni iskustvom iz Drugog svetskog rata.

Karadžićevu izjavu na sednici Skupštine BiH u oktobru 1991. da je osamostaljivanje BiH "autostrada pakla" i da je moguć nestanak muslimanskog naroda, svedok je shvatio ka dobronamerno upozorenje.

Glavni pretres na suđenju Karadžiću u Haškom tribunalu danas je nastavljen sa zakašnjenjem od oko sat vremena zbog tehničkih problema sa opremom u sudnici.

Povezane vesti: Oficir VRS: Nismo gađali civilne ciljeve u Sarajevu Hag ponovo odbio zahtev Karadžića da svedoči Papuljas Prvi svedok Karadžićeve odbrane ruski pukovnik Demurenko Karadžić ponovo traži svedočenje Karolasa Papuljasa Karadžić zove Dodika da svedoči za njegovu odbranu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić želi Orića za svedoka

Izvor: B92, 13.Nov.2012

Hag -- Bivši predsednik RS Radovan Karadžić tražio od Haškog triubnala da naloži ratnom komandantu Armije BiH Naseru Oriću da se pojavi kao svedok njegove odbrane...U podnesku upućenom raspravnom veću, Karadžić zahteva da Tribunal obaveže Orića na svedočenje posebnim nalogom (subpoena),...

Nastavak na B92...

Karadžić želi Nasera Orića za svedoka odbrane

Izvor: Press, 13.Nov.2012

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid u Srebrenici, zatražio je danas od Haškog triubnala da naloži ratnom komandantu Armije BiH u toj enklavi Naseru Oriću da se pred sudom pojavi kao svedok njegove odbrane..U podnesku upućenom raspravnom veću, Karadžić zahteva...

Nastavak na Press...

Karadžić želi Nasera Orića za svedoka

Izvor: Beta, 13.Nov.2012

HAG, 13. novembra 2012. (Beta) - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid u Srebrenici, zatražio je u utorak od Haškog triubnala da naloži ratnom komandantu Armije BiH u toj e.

Nastavak na Beta...

Karadžić traži Orića za svedoka

Izvor: RTS, 13.Nov.2012

Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da naloži Naseru Oriću da se pojavi pred sudom kao svedok njegove odbrane, zbog centralne uloge koju je, kao komandant 28. Divizije Armije BiH, imao u vojnim aktivnostima u Srebrenici...Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.