Tačijevo neodmereno i ishitreno reagovanje

Izvor: Politika, 04.Jan.2011, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačijevo neodmereno i ishitreno reagovanje

BEOGRAD – Vršilac dužnosti premijera Kosova Hašim Tači neodmereno i ishitreno reaguje ovih dana kako se primiče rok za raspravu o izveštaju Dika Martija u Parlamentanoj skupštini Saveta Evrope, poredeći Martija s Gebelsom, a krivce traži i pokušava da nađe na drugoj strani, tamo gde oni ne postoje - u Srbiji, čak i Rusiji.

Tači pri tom ne bira reči u nastojanju da eliminiše švajcarskog političara koji je izneo teške optužbe na njegov račun zbog zločina nad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbima koji su počinjeni na Kosovu i u Albaniji.

"Izveštaj Dika Martija koji je usvojio Savet Evrope je pamflet. Način na koji je Marti napisao izveštaj podseća me na propagandu Jozefa Gebelsa. Ovaj pamflet ima rasistički prizvuk", pokušao je Tači nedavno da diskvalifikuje Martija u izjavi za švajcarski list "Tages ancajger".

Ne birajući reči on nastoji da marginalizuje i bivšeg tužioca Haškog tribunala Karlu del Ponte, koja je ukazala na trgovinu ljudskim organima.

"Karla del Ponte je frustrirana", razmeće se optužbama kosovski premijer, koje, očigledno, više govore o njemu samom nego o onima koje na ovakav način proziva.

Na ove neprimerene optužbe u Švajcarskoj su mirno reagovali i pozvali "pogođene zemlje da se odnose prema ovoj temi na ozbiljan način i da doprinesu razjašnjenju optužbi koje se nalaze u izveštaju Saveta Evrope".

Kada je krajem decembra objavljen Martijev izveštaj, u Prištini i Tirani su, kao po dogovoru, krivce za zločine - od kojih se kako je napisao jedan britanski kolega "čoveku smuči"- počeli da traže na drugoj strani, tamo gde ih zapravo nema: u Martijevoj "gebelsovskoj propagandi" kao i u Srbiji, a ne ostavljaju na miru ni Rusiju.

"Marti je 'drveni' advokat Srbije", bilo je prvo reagovanje albanskog premijera Saljija Beriše.

"Tekst Dika Martija je pripreman u Srbiji uz blagoslov Rusije", razrađuje Berišinu tezu Tači.

Tači je, kada je objavljen izveštaj Saveta Evrope, odmah najavio da će podneti tužbu protiv Martija, izvestila je agencija AP. Ali još nije povukao taj potez i kako izgleda neće se usuditi da to uradi.

"Imam 40 godina. Čekaću dok ne izgubi imunitet (Dik Marti). Ali, on će se suočiti sa licem pravde", naknadno je objasnio Tači u intervjuu prištinskom listu "Koha ditore".

Švajcarski parlamentarac Marti mirno prima niske udarce koji stižu iz Prištine i Tirane.

"A da li bi trebalo da se plašim", uzvratio je on na pitanje novinara da li se boji optužbi koje stižu sa Kosova i iz Albanije.

Izveštaj Martija o zločinima na Kosovu i Albaniji biće na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 25. januara.

Tanjug

objavljeno: 04.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.