Tačijev DPK razmatra odluku o raspadu vladajuće koalicije

Izvor: Blic, Tanjug, 20.Nov.2009, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačijev DPK razmatra odluku o raspadu vladajuće koalicije

Predsedništvo Demokratske partije Kosova (DPK) Hašima Tačija odlučilo je da nastavi koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) u kosovskoj vladi, nekoliko sati pošto je prethodno saopštilo da će danas razmotriti koalicioni sporazum i rekonstrukciju vlade.



"DPK ostaje čvrsto privržena funkcionalnoj stabilnosti centralnih institucija Kosova i procesu stvaranja države. Partnerstvo koalicije na centralnom nivou "ostaje netaknuto, konsolidovano i funkcionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i koalicionog sporazuma do 2011. godine, do održavanja opštih izbora", navedeno je u saopštenju.

Najuže rukovodstvo DPK prošle noći je bilo odlučilo da vlast formira sa drugim koalicionim partnerima, umesto sa DSK. Prištinski mediji navode da je raspad koalicije DPK-DSK "samo odložen na određeno vreme".

Zamenik premijera iz redova DSK u kosovskoj vladi Kosova i visoki zvaničnik te stranke Ram Manaj, potvrdio je da je sinoć imao telefonski poziv od zamenika premijera iz DPK Hajredina Kućija, koji mu je rekao da će DPK formirati koaliciju sa Alijansom za novo Kosovo (ANK) Bedžeta Pacolija i Demokratskim savezom Dardanije (DSD) Nedžata Dacija.

Odluka vođstva DPK je usledila nakon optužbi zvaničnika DSK tokom kampanje za lokalne izbore, a pogotovu nakon odluke DSK da u drugom krugu izbora za predsednike opština na Kosovu nastupi zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja, najvećeg kritičara kosovskog premijera Tačija.

Prethodnih dana su predstavnici DSK, koji sebe vide kao mirovni deo koalicije, najavili da će proceniti savez sa DPK posle druge runde izbora. Rukovodstvo Haradinajeve ABK je saopštilo da ima želju da podrži kandidata DSK u svim opštinama u kojima će mu protivkandidat biti predstavnik DPK, samo kako bi oslabila vlast DPK na svim nivoima. ABK traži pomoć DSK u Suvoj Reci, Klini, Vučitrnu i Kačaniku, kao protivuslugu za podršku u Prizrenu, Gnjilanu i Orahovcu.

Međunarodni izvori na Kosovu su izjavili da je čitava zbrka u stvari "igra DPK", pošto se, prema njihovom mišljenju, ova partija "boji da bi koalicija ABK sa DSK mogla da im nanese štetu u drugom izbornom krugu u nekim opštinama".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.