Tači spreman za razgovor sa Tadićem i Cvetkovićem u Beogradu

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 17.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači spreman za razgovor sa Tadićem i Cvetkovićem u Beogradu

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da bi otišao u Beograd, razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem ukoliko bi to bilo za dobrobit dve države.



"Ako bismo imali o čemu da razgovaramo za dobrobit naše dve držve otišao bih u Beograd, ali Beograd treba da promeni politiku u odnosu na Kosovo i da se distancira od politike Slobodana Miloševića", kazao je Tači, prenosi prištinski dnevnik "Koha ditore".

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Prema Tačijevim rečima, Beograd vodi dve politike, jednu proevropsku za integracije u EU i NATO i drugu u kojoj se u odnosu na Kosovo, sem nemogućnosti da upotrebi silu, ne razlikuje od Miloševićevog režima.

Na pitanje da li bi se uz međunarodne garancije sastao sa Beogradom, Tači je rekao da bi u skladu sa paketom Martija Ahtisarija prihvatio susret sa predsednikom i premijerom Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem.

Sejdiju: Ostvaren san mnogih generacija na Kosovu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je danas da su proglašenjem nezavisnosti Kosova pre godinu dana ostvareni snovi mnogih kosovskih generacija. Govoreći na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom godišnjice od proglašavanja nezavisnosti Sejdiju je ocenio da je to bila najznačajnija odluka u istoriji Kosova i da je njom Kosovo postalo subjekat u međunarodnim odnosima.

"Ponosni smo na ono što su učinili naši preci, ali smo imali veliku sreću da nam je pripalo da živimo i radimo na Kosovu koje je nezavisna i suverena država", rekao je kosovski predsednik.

"Pre godinu dana je ostvaren najveći projekat koji su želele mnoge generacije, projekat koji se danas simbolizuje imenima dvojice velikih heroja, Ibrahima Rugove, koji je duhovni i politički lider nezavisnosti i Adema Jašarija, heroja oslobodilačke borbe", rekao je Sejdiju.

Tači je, u intervjuu austrijskim dnevnicima "Oberesterajhiše nahrihten" i "Klajne cajtung", izjavio da će Priština prihvatiti odluku Međunarodnog suda pravde u vezi zahteva Srbije da oceni da li je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u skladu sa međunarodnim pravom.

"Ne želim da se mešam u odluku Suda. Mi ćemo je ispoštovati i oceniti", odgovorio je on na pitanje šta će učiniti Priština ako MSP bude doneo negativnu odluku.

Kada je reč o priznavanju nezavisnosti Kosova, Tači je podvukao da se mnoge zemlje nalaze još uvek u procesu priznavanja i istakao da je većina država sveta obećala da će priznati Kosovo. On očekuje od Srbije da što pre prizna Kosovo kao državu.

"To bi bilo najbolje za mir i stabilnost u regionu, i najbolje za naše dve zemlje. Mi smo spremni da uspostavimo bilateralne diplomatske odnose sa Srbijom. Priština bi rado želela da ima ambasadu u Beogradu kako bi mogli da funkcionišemo kao dve normalne države", rekao je Tači.

Bivši komandant OVK odbacio je mogućnost primene sile u preuzimanju kontrole nad severom Kosova.

"Ni pod kojim uslovima nismo spremni na primenu sile", naglasio je on.

Upitan zašto Kosovo ne pusti sever da se odvoji, Tači je odgovorio da se ne radi o "zaključivanju nekog posla, i da budućnost Mitrovice predstavlja i budućnost Kosova".

"Integritet Kosova je nedodirljiv i Kosovo je međunarodno priznato", ukazao je on.

Fejt: Kosovo će biti demokratska država svih zajednica

Predsednik i premijer Kosova razgovarali su danas sa šefom Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piterom Fejtom i zapadnoevropskim diplomatama akreditovanim u Prištini, koji su potvrdili dalju podršku Kosovu.

"Želim da vam čestitam na napretku koji ste postigli od proglašavanja nezavisnosti Kosova i opredeljenju da dosledno ostvarite plan predsednika Ahtisarija, koji ste vi, predsedniče Sejdiju i premijeru Tači, dosledno sporovodili tokom celog ovog jednogodišnjeg perioda", rekao je Fejt.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je opredeljena da nastavi snažnu podršku kako bi Kosovo nastavilo svoj put.

"Kosovo će biti slobodna, demokratska država svih zajednica", rekao je Fejt.

Ambasadorka SAD na Kosovu Tina Kajdanou rekla je da narod Kosova treba da bude ponosan na posao koji je do sada urađen i obećala je nastavak američke podrške za napredak Kosova.

Majer: Legalnost kosovske nezavisnosti "mač sa dve oštrice"

Inicijativa Srbije da Međunarodni sud pravde proceni legalnost jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti predstavlja "mač sa dve oštrice", ocenio je profesor na Nacionalnom univerzitetu odbrane u Vašingtonu Stiven Majer.

"Ako Srbija izgubi taj proces, neće imati izbora osim da prizna Kosovo... Ako se, pak, sud izjasni u korist Srbije, Albanci će jednostavno ignorisati takvu odluku", rekao je Majer za BBC povodom današnje godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

Podsetivši da su "Evropljani već rekli da će teško pristati na odluku u korist Srbije", Majer je ocenio da "Srbija ne može da pobedi" i da je "najbolje čemu može da se nada da sud odluči da je status Kosova komplikovano političko, a ne pravno pitanje koje mogu da reše samo političari".

Danijel Server iz vašingtonskog Instituta za mir rekao je da je inicijativa Beograda da Međunarodni sud pravde oceni legalnost nezavisnosti Kosova pokazala da su njeni diplomatski napori bili uspešni, ali da je pitanje "šta Beogard time dobija".

"Svakome je jasno da Srbija ne može da postane članica EU dok ne bude rešen kosovski problem. Evropljani to ne mogu javno da kažu, jer ne mogu da se usaglase na nivou svih 27 članica, ali je to tako. Drugim rečima, Beograd svojom politikom blokira ostvarenje svog najvažnijeg cilja - a to je evropska integracija", rekao je Server.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.