Tači proglasio pobedu

Izvor: Blic, 13.Dec.2010, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači proglasio pobedu

PRIŠTINA - Premijer Kosova Hašim Tači proglasio je pobedu svoje Demokratske partije Kosova na prvim parlamentarnim izborima od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Čestitam na velikoj pobedi, kosovske demokrate. Ovo je pobeda demokratskih i evro-atlantskih vrednosti. Danas je izražena i jasno pokazana volja kosovskog naroda, danas se čuo glas evropskog Kosova, evro-atlantskog Kosova", poručio je Tači svojim pristalicama.

Nezavisni institut "Gani Bobi" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Prištine prethodno je objavio projekciju prema kojoj je Demokratska partija Kosova osvojila najviše glasova, 31 odsto, ili šest odsto više od drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe za koji je glasalo 25 odsto birača.

Debitant na kosovskim izborima, Aljbin Kurti, sa pokretom "Samoopredeljenje" osvojio je 16 odsto glasova. Iza njih slede Alijansa za budućnost Kosova Ramuša

Haradinaja sa 12,5 odsto i Alijansa novo Kosovo Bedžeta Pacolija sa 6,5 odsto glasova. U Skupštinu Kosova nije ušao Demokratski savez Dardanije koji je osvojio 2,5 odsto glasova.

Po sistemu pozitivne diskriminacije Srbi, kao i predstavnici ostalih nealbanskih zajednica, imaju deset zagarantovanih poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.

Predsednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdeta Daka je izjavila da na izborima nije bilo nepravilnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje njihovu regularnost.

Centralna izborna komisija je istovremeno saopštila da je do 19 časova na parlamentarne izbore izašlo 47,8 odsto glasača ili nešto više od 779.000 građana, ali nije precizirala i kakvi su rezultati.

Za severni deo Kosova još nema podataka o izlaznosti Srba. U obezbeđivanju izbora na Kosovu bilo je angažovano je 6.000 policajaca, saopštila je kosovska policija.

Prevremeni parlamentarni izbori su raspisani posle ostavke bivšeg predsednika Fatmira Sejdiua i raspada koaalicione vlade koju su činili njegov Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova Hašima Tačija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.