Tači: Razgovaraću sa Srbima sa severa Kosova

Izvor: S media, 08.Dec.2011, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Razgovaraću sa Srbima sa severa Kosova

Predsednik vlade Kosova Hašim Tači izjavio je danas u intervjuu agenciji Beta u Briselu da je spreman da sedne za sto sa Srbima na severu Kosova, da "čuje šta ih brine i šta bi želeli da se učini", te da bude "onoliko kreativan koliko je potrebno" u izlaženju u susret njihovim potrebama.

I dalje za Ahtisarijev plan

Tači je ponovio da je pravo rešenje u međunarodnom dokumentu - Ahtisarijevom planu i da je predlog švedskog ministra Karla Bilta da se uz >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tehnički dijalog organizuju posebni pregovori o položaju Srba na severu Kosova "prevaziđen".

"A to je dokument koji najviše u Evropi ističe manjinska prava i brine me to što nema obaveštenja o tome među ljudima na severu. Otud želim da sednem i s njima razgovaram i čujem od njih šta bi želeli da se učini. I biću onoliko kreativan koliko je potrebno", rekao je Tači.

"Mislim da za nas nije dobro, ni za region, da tamo postoji 'crna rupa', bezakonje", naveo je on i poručio stanovnicima severnog Kosova da želi da stvori bezbedne uslove za sve.

"Samo jedno jeste istina, a to je da želim da budem na usluzi tamošnjim ljudima. Spreman sam da sednem za sto s njima i čujem šta ih brine kako bih bio što bliže njima, njihovim porodicama i njihovoj deci", istakao je on.

"Moramo tamo stvoriti prostor za slobodu kretanja, vladavinu zakona i

demokratiju i onda ću ja biti u stanju da investiram u taj deo Kosova", dodao je Tači.

Na pitanje u čemu se sastoji predlog njegove vlade za sever Kosova, Tači je rekao da veoma radi na rešenju tog pitanja, naglasivši da on i njegova vlada nisu u sukobu s građanima na severu.

"Oni su građani Kosova, oni su moji građani i ja želim da im budem u službi. Put napred za budućnost leži u integraciji, komunikaciji, a ne u izolaciji i barikadama", dodao je kosovski premijer.

"Kosovo je svima dom"

Tači je pozvao sve koji su izbegli sa Kosova da "dođu u svoje kuće i imanja". "Kosovo je svima dom, dom za sve nas koji treba da živimo zajedno. Ja jamčim za bezbednost i početak novog života", rekao je on.

Beograd- Priština: Nastavak pregovora u januaru

Jahjaga: Srbija mora da odustane od teritorijalnih pretenzija

Hilari Klinton: SAD nepokolebljivo podržavaju Kosovo

Govoreći o krupnim problemima iz prošlosti poput sudbine, prema podacima srpske vlade, više od 200.000 izbeglica Srba i drugih lica s Kosova, on je rekao da se "ne treba usredsređivati na brojke, već na standarde".

Što se tiče sudbine hiljada nestalih Albanaca i Srba, kosovski premijer je odgovorio da postoje mešovite komisije koje rade na utvrđivanju onoga šta se dogodilo s nestalima i naglasio da će i dalje pružati punu podršku tim komisijama koje rade na ovim humanitarnim pitanjima.



Dogovori sa Beogradom


"Zaslužujemo nagradu!"

Na pitanje da li, u slučaju da dođe do dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, vlada u Prištini očekuje i neku "nagradu" u vidu početka dijaloga s EU o viznoj liberalizaciji ili sklapanju trgovinskog sporazuma, Tači je uzvratio da je "uveren" da Kosovo ulazi "u novu istorijsku fazu odnosa s EU".

"A, na pitanje da li očekujem 'nagradu', želeo bih da podvučem da mi to zaslužujemo... To je trebalo da se ostvari još 2009, ali je odloženo zbog izostanka jedinstvenog stava među 27 članica EU, budući da pet od njih nisu priznale Kosovo", ocenio je on.

Tači je istakao da on i njegova vlada u potpunosti stoje iza svih dogovora sa Beogradom postignutih u Briselu uz posredovanje Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

"Sad je čas da se sprovedu svi postignuti dogovori, jer će oni biti na snazi samo kad budu sprovedeni na terenu", rekao je Tači. "Želim da verujem da je Beograd spreman da sprovede ta rešenja".

Martijev izveštaj

Tači je takođe ocenio da je izveštaj Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dika Martija urađen iz političkih pobuda i da on, kao premijer i političar, ne može da daje ocene o istrazi koju vodi tužilac Euleksa Džon Vilijamson.

"Mislim da je široko poznato da je izveštaj Dika Martija sačinjen iz političkih pobuda, a ono jedino što ja hoću, jeste da pravosuđe obavi svoj posao i istražitelji imaju moju punu podršku", rekao je on.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.