Tači: Nema pregovora

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Nema pregovora

Priština, Vitina, Vrbovac -- Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da nikada neće biti pregovora o policiji, pravosuđu i carinama na Kosovu.

"Priština neće pregovarati ni u kojem vremenu i ni pod kojim uslovima sa Beogradom o šest tačaka koje je predložio generalni sekretar UN Ki Mun Ban", izjavio je Tači u intervjuu za dnevnik "Koha ditore". Dodao je da o tim pitanjima "niko ne može da razgovara, niti će biti razgovora".

Ki Mun Ban je predložio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se razgovara o problemima iz šest oblasti - policija, pravosuđe, carina, granice, zaštita kulturnih i verskih objekata, kao i saobraćaj i telekomunikacije.

Švajcarska priznaje pasoš

Država Švajcarska priznala je pasoše Kosova, saopštila je danas ambasada te zemlje u Prištini.

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske je u zvaničnom pismu kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova navelo da priznaje pasoš Kosova.

Država Švajcarska je ovlastila nadležne institucije da od 5. avgusta ove godine u pasoše Kosova mogu stavljati švajcarske vize.

Komentarišući izjave šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera o razgovorima o policiji, pravosuđu i carinama sa Beogradom, Tači je rekao da će se poštovati samo Ustav, a "ne ad hoc izjave bilo koga".

"Glavni šef na Kosovu je narod i ljudi koje je narod izabrao", rekao je Tači odgovarajući na pitanje o izjavi Zanijera da je on glavni šef na Kosovu sve dok je na snazi Rezolucija 1244 UN.

Kosovski premijer nije priznao da ima zastoja u priznavanju nezavisnosti Kosova, ističući da " to ne treba gledati samo u numeričkom broju priznanja".

Ivanko: Nema tajnih pregovora s Beogradom

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko odbacio je sumnje službene Prištine da šef UNMIK-a Lamberto Zanijer vodi tajne pregovore sa Beogradom o pitanjima koje je otvorio generalni sekretar UN Ki Mun Ban.

"Mi ne zaključujemo nikakve dogovore iza leđa. Šef UNMIK-a odmah obaveštava kosovsku vladu o svemu što razgovara, na primer, sa ministrom Bogdanovićem. Mi smo kompletno transparentni. Ne postoje pregovori iza leđa, ništa se ne radi ispod stola. To je veoma, veoma jasno", rekao je Ivanko.

Fejt: Srpske predstavnike da izabere vlada

Civilni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt izjavio je danas da bi predstavnike srpske zajednice, koji bi učestvovali u sprovođenju decentralizacije u pokrajini, trebalo da izabere Vlada Kosova.

"Nije na nama da odlučujemo i biramo predstavnike srpske zajednice, to je na Vladi Kosova. Izbore održane 11. maja svakako ne priznajemo. Imali smo dobre razgovore sa Sašom Marinkovićem, imamo osećaj za potrebe ovog dela Kosova i nadam se da možemo krenuti napred", rekao je Fejt posle sastanka sa predstavnicima srpske kancelarije u tom selu.

Srbi koji rade u opštinskoj kancelariji u Vrbovcu, administrativnom centru srpskog dela opštine Kosovska Vitina, protestovali su u martu zbog imenovanja Marinkovića na mesto šefa te kancelarije, tvrdeći da nije legalno izabran na izborima 11. maja i da su ga na to mesto postavili predstavnici nezavisnog Kosova.

Republika Srbija održala je 11. maja na teritoriji Kosova lokalne izbore, koje ne priznaju predstavnici međunarodne zajednice, ni predstavnici kosovskih vlasti.

Fejt je danas posetio Vitinu i Vrbovac zajedno sa ministrom za lokalnu upravu i administraciju u Vladi Kosova Sadrijem Feratijem, a glavna tema razgovora bila je sprovođenje decentralizacije.

"Decentralizacija i ekonomski razvoj treba da se odvijaju paralelno. Kosovska Vlada će uz našu i pomoć Evropske unije učestvovati u identifikovanju glavnih potreba lokalnog stanovništva. Mi ćemo napore kosovske Vlade pomoći kroz EU i ICO", izjavio je Fejt.

On je naglasio da proces decentralizacije mnogi na Kosovu osporavaju jer smatraju da najpre treba da se reši problem severnog dela Kosova.

Predsednik opštinske kancelarije u Vrbovcu Saša Marinković smatra da će proces decentralizacije doneti samo dobro srpskoj zajednici.

"Imaćemo bolje pozicije i više mogućnosti da privređujemo za zajednicu tj. za Srbe u opštini Vitina koji funkcionišu pod patronatom lokalne kancelarije za zajednice. I prvenstveno ćemo uzeti u obzir ekonomski deo, poljoprivredni mehanizam da bi poboljšali i da bi počeli da privređujemo za sebe same",rekao je Marinković.

Ferati je posle posete izrazio nadu da će i problem severnog dela Kosova nekako biti rešen. "Mislim da se svi ovi principi (decentralizacije) odnose na severni deo Kosova. Decentralizacija, sva zajednička prava su interes svih Srba pa zašto ne bi i Srba na severu. Po čemu se razlikuje interes Srba na severu od Srba u Klokotu, Ranilugu, Gračanici", rekao je on.

Fejtova poseta Vitini i Vrbovcu upriličena je zarad upoznavanja sa situacijom na terenu.

Lokalna kancelarija u Vrbovcu je administrativni centar za preostale Srbe i druge nealbance u opštini Vitina, a u njoj radi devet Srba koji rešavaju sva tehnička pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.