Izvor: B92, 07.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Decentralizacija važna

Gnjilane -- Srbija i Kosovo imaju zajedničku evropsku perspektivu i u skladu sa tim Priština je opredeljena za dijalog i dobrosusedske odnose sa Beogradom, kaže Hašim Tači.

Zvanični Beograd treba da promeni pristup prema Kosovu i prihvati novu realnost, rekao je kosovski premijer tokom posete Gnjilanu i Kosovskoj Kamenici. Tači je u tim mestima zajedno sa međunarodnim civilnim predstavnikom na Kosovu Piterom Fejtom i ministrom za administraciju i lokalnu samoupravu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sadrijem Feratijem predstavio plan decentralizacije.

Premijer Kosova je rekao da su Gnjilane i Kosovska Kamenica primer za multietničnost u kojoj je decentralizacija veoma potrebna te da taj proces treba da se odvija uporedo sa teritorijalnim i etničkim integracijama.

Premijer Kosova je dodao da je proces decentralizacije važan ne samo za većinsko albansko stanovništvo već i za sve ostale zajednice pa i srpsku, ali i ne samo za njih već i za integraciju Kosova u širu društvenu zajednicu.

Tači je dodao da u porcesu decentralizacije neće biti gubitnika ni pobednika, jer je to proces bitan za sve segmente života. Podsetio je i da se proces decentralizacije odvija po planu bivsega specijalnog predstavnika UN-a za Kosovo Martija Ahtisarija.

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt rekao je da je decentralizacija uspešno sprovedena u mnogim državama i da je to najbolji način da se poboljša upravljanje na lokalnom nivou.

Fejt je izrazio spremnost Međunarodne civilne kancelarije da pomogne u decentralizaciji Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.