Podela Kosova bi otvorila pitanje granica

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela Kosova bi otvorila pitanje granica

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da bi podela Kosova otvorila pitanje promena granica na Balkanu i da zbog toga niko nije zainteresovan za otvaranje tog pitanja.

"Teritorijalni integritet Kosova je nedodirljiv, medjunarodno priznat i garantovan, i Kosovo će se u tim granicama integrisati i u NATO i u EU", rekao je Tači.

Predsednik Vlade Kosova je ocenio da je bezbednosna situacija dosta stabilna i da je doprinela integraciji pripadnika svih zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u institucionalni i društveni život.

"Imamo jačanje naših bezbednosnih institucija, kako Policije Kosova, tako i Bezbednosne agencije i Bezbednosnih snaga Kosova, kao i prisustvo NATO-a . Sve u oblasti bezbednosti ide prema evroatlanskim normama, standardima i pravilima", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, takva situacija je uticala na smanjenje broja pripadnika medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu i treba očekivati nastavak smanjivanja medjunarodnog prisustva.

"To podrazumeva stabilnost i jačanje bezbednosnih struktura Kosova. NATO će biti prisutan na Kosovu, ali se Kosovo postepeno približava Partnerstvu za mir i drugim evroatlanskim mehanizmima", rekao je Tači.

Predsednik kosovske vlade je ponovio da je medju najznačajnijim bezbednosnim izazovima na Kosovu integracija severa u prištinske institucije i ostvarivanje zakonitosti na tom delu Kosova.

"Mi ćemo se sveobuhvatno angažovati na stvaranju nove opštine severna Mitrovica, održavanju izbora u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. I socijalna i ekonomska pitanja će biti zajednički prioritet vlade koju vodim i medjunarodne zajednice", rekao je on.

Tači je pozvao Medjunarodnu civilnu kancelariju da ne kasni u formiranju zajedničkih radnih grupa za ostvarivanje strategije za sever Kosova.

Prema njegovim rečima, ciljevi strategije su stvaranje poverenja, integracija Srba u politički i društveni poredak na Kosovu, povećanje medjusobne tolerancije, vladavina zakona, ekonomski razvoj i pobeda demokratskih načela u tom delu Kosova.

Tači je kazao da od Medjunarodnog suda pravde očekuje mišljenje koje će u potpunosti priznati volju gradjana i realnost na Kosovu, odnosno odluku koja će podržati proglašenje nezavisnosti

Predsednik Vlade Kosova je dodao da je Kosovo priznalo 65 država, da je postalo član MMF i Svetske banke i da će uskoro biti član Evropske banke za obnovu i razvoj.

Prema njegovim rečima, Kosovo je spremno da razgovora o poboljšanju odnosa sa Srbijom, ali nikada neće prihvatiti razgovore o statusu Kosova. "Možemo razgovarati kao dve nezavisne države o konkretnim pitanjima od interesa za dve zemlje", rekao je Tači.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.