Pacoliju, opet, fale glasovi

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoliju, opet, fale glasovi

Posle dva kruga glasanja, Kosovo nije dobilo predsednika, jer je Bedžet Pacoli dobio tek 54 glasa, odnosno 58 glasova. Posle pauze, sledi treći krug u kojem Tačijeva koalicija cilja 61 glas, koliko Pacoliju treba za izbor. Zasedanje napustili DSK i Vetevendosje.

Koalicioni sporazum Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija našao se pred ozbiljnim testom u kosovskom parlamentu, jer Pacoli posle dva kruga glasanja nije dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dovoljnu podršku poslanika kosovskog parlamenta.

Pacoli je u prvom krugu dobio tek 54 glasa, odnosno 27 manje od potrebne dvotrećinske većine. U drugom krugu, rezultat je donekle popravljen, pa je lider Alijanse za novo Kosovo dobio podršku 58 poslanika.

Posle neuspešnog drugog kruga glasanja, poslanici su otišli na pauzu, tokom koje će Tačijeva partija pokušati da pronađe još tri glasa, koliko je potrebno za izbor Pacolija u trećem krugu glasanja.

Sednici prisustvuje svega 64 od 120 poslanika, jer su Demokratski savez Kosova Ise Mustafe i Pokret za samoopredeljenje Vetevendosje napustili sednicu uoči glasanja o novom predsedniku.

Poslanici imaju još dve prilike da izglasaju Pacolija. U drugom krugu, za izbor mu je ponovo potreban 81 glas, dok je u trećem cilj nešto dostižniji, odnosno za izbor predsednika treba da glasa tek prosta većina, ili 61 poslanik.

Prethodno, za predsednika parlamenta izabran je Jakup Krasnići, visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova i nekadašnji portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pacoli nije prošao ni u drugom krugu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Feb.2011

U Skupštini Kosova je u toku glasanje za predsednika Kosova. Za izbor predsednika potrebno je 80 plus glasova u prvom ili drugom krugu, a u trećem je dovoljan 61 glas. U skupštini je prisutno 67 poslanika. U prvom krugu tajnog glasanja za Behxheta Paccolija, jedinog kandidata za predsednika, glasalo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.