Pacoli, u poslednji čas

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli, u poslednji čas

Posle tri kruga glasanja, Bedžet Pacoli izabran za predsednika Kosova. U poslednjem krugu glasanja, lider ANK dobio 62 glasa. Zasedanje napustili DSK i Vetevendosje.

Koalicioni sporazum Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija na jedvite je jade preživeo prvo iskupšenje, pošto je Pacoli tek posle tri kruga glasanja dobio dovoljnu podršku poslanika kosovskog parlamenta i izabran za novog predsednika Kosova.

U trećem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krugu glasanja, za Pacolija su glasala 62 poslanika, ili jedan više od proste većine koja mu je bila potrebna da postane četvrti predsednik Kosova, posle Ibrahima Rugove, Fatmira Sejdiua i Jakupa Krasnićija, koji je nekoliko meseci bio vršilac te dužnosti.

Pacoli je u prvom krugu dobio tek 54 glasa, odnosno 27 manje od potrebne dvotrećinske većine. U drugom krugu, rezultat je donekle popravljen, pa je lider Alijanse za novo Kosovo dobio podršku 58 poslanika.

Posle neuspešnog drugog kruga glasanja, poslanici su otišli na pauzu, tokom koje je Tačijeva koalicija uspela da "pronađe" nekoliko glasova kako bi "prebacili" granicu od 61 glasa.

Sednici su prisustvovala svega 64 od 120 poslanika, jer su Demokratski savez Kosova Ise Mustafe i Pokret za samoopredeljenje Vetevendosje napustili sednicu uoči glasanja o novom predsedniku.

Prethodno, za predsednika parlamenta izabran je Jakup Krasnići, visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova i nekadašnji portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.