Naim Blaca: Učestvovao sam u ubistvima protivnika Hašima Tačija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2009, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naim Blaca: Učestvovao sam u ubistvima protivnika Hašima Tačija

PRIŠTINA - Pripadnik bivše OVK i bivši pripadnik ilegalne Obaveštajne službe Kosova (SHIK) Naim Blaca izjavio je da je učestvovao u više slučajeva ubistava, zastrašivanja i pretnji političkih protivnika stranke kosovskog premijera Hašima Tačija.

Blaca je prištinskim medijima preneo da je kao pripadnik SHIK-a učestvovao u 17 slučajeva, među kojima su ubistva, pokušaji ubistva i pretnje, i da je Euleksu pre mesec dana prijavio te svoje aktivnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Euleks je počeo istragu o tvrdnjama poslanika Demokratskog saveza Dardanije (DSD) Ganija Gacija o navodnoj umešanosti funkcionera stranke Hašima Tačija u organizovani kriminal, o čemu, kako Geci ističe, postoje dokazi snimljeni na CD disku, prenose prištinski mediji.

"Zločini za dobrobit domovine"

Naim Blaca, rođen u selu Veliki Ribar, kod Lipljana, rekao je da se kaje zbog zločina koje je počinio, dodajući da je verovao da to čini "za dobrobit domovine".

"Ispostavilo se da nije bilo tako", naveo je Blaca i istakao da su nalogodavci ubistava bili jedan od komandanata bivše OVK Azem Sulja, poslanik i funkcioner Demokratske partije Kosova Džavit Halit i drugi funkcioneri stranke Hašima Tačija.

"Meta su bili politički protivnici te partije, većinom visoki funkcioneri Demokratskog saveza Kosova (DSK)", kazao je Blaca, prenose prištinski mediji. Portparol Euleksa Kristof Lamfalusi je kazao da je Euleks policija CD sa navodnim dokazima o ubistvima dobila 22. oktobra i predala ga tužiocu Euleksa 29. oktobra. "Policija i tužilaštvo počeli su da se bave ovim slučajem ali se on nalazi u početnoj fazi", rekao je Lamfalusi.

Gani Geci, inače predsedavajući skupštinskog Odbora za nadzor obaveštajne agencije, izjavio je da u Skupštini Kosova sede poslanici i članovi vlade koji su "izdavali naloge za ubistvo" poslanika DSK-a Agima Veliu i člana Demokratskog saveza Dardanije (DSD) Adema Salihaja, nakon rata 1999.

Pokretanje slučaja

Pokretanje slučaja ubistva partijskih zvaničnika DSK-a I DSD-a, dogodilo se kada je u Skupštini Kosova razmatran izveštaj o napretku Kosova koji je izradila Evropska komisija, a u kojem se kosovskim institucijama sugeriše veća borba protiv organizovanog kriminala.

Šef parlamentarne grupe DSK u Skupštini Kosova Lutfi Haziri je rekao da Gecijevu izjavu ne treba ignorisati i zatražio je da bude formirana "ad hoc" komisija koja će da pregleda i anilizira snimke kojima raspolaže Gani Gecija, i utvrdi šta dalje. Predsednik Skupštine nije odobrio nijedan od zahteva, uputivši sve dokaze na pravosuđe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.