Mogući tajni kontakti, ali ne i pregovori

Izvor: S media, 08.Sep.2010, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući tajni kontakti, ali ne i pregovori

Iako zvaničnici u Beogradu i Prištini negiraju da vode tajne razgovore, čak i oni koji zvanično odbacuju takve priče ne isključuju mogućnost da direktnih kontakata i razmena informacija, ipak, ima.

Na navodnim tajnim susretima, koji se održavaju uz posredovanje međunarodne zajednice, Priština je uglavnom zastupljena na nivou savetnika kosovskog premijera Hašima Tačija, a kao jedan od "pregovarača" pominje se i Iljber Hisa, koji je u Vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosova zadužen za sprovođenje strategije za sever KiM. Na beogradskoj strani pod "sumnjom" da tajno pregovaraju su zvaničnici Ministarstva za KiM, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, pa i sam predsednik Boris Tadić. U diplomatskim izvorima spekuliše se da poslednji Tadićev odlazak u porodični zavičaj nije bio samo poseta Crnoj Gori.

Izvori Danasa smatraju da Priština učestvuje na tajnim sastancima kako bi za "prijatelje" sa Zapada "kupovala" informacije šta je sve Beograd spreman da ponudi u okviru vraćanja kosovskog pitanja s terena visoke diplomatije na "čistu" politiku. Beograd je, kako se spekuliše, neke od svojih ponuda albanskoj strani u domaćoj javnosti testirao probnim medijskim balonima poput "autonomije od jedan do 100", trostrukih uslova Srbije - status severa KiM, garancije za Srbe južno od Ibra i eksteritorijalnost manastira SPC, i to sve u okviru priče o nagodbama za promenu srpskog predloga rezolucije u Generalnoj skupštini UN.

Pojedini diplomski izvori, čak i u nedavnom predlogu Međunarodne krizne grupe (MKG), koja poziva obe strane da se usredsrede na priznanje i rešavanje severa Kosova, vide "ponudu" ministra Jeremića. Priština je, doduše, odmah odbacila predlog MKG, koji uz "priznavanje Kosova u okviru postojećih granica" predviđa i autonomni status za verske objekte SPC i tri modela za široku autonomiju severa, od kojih je jedan i razmena teritorija.

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM, jedan je od srpskih političara s KiM koji sumnjaju da je izveštaj MKG delom proizvod procesa tajnih razgovora Beograda i Prištine.

- Srbiji se sada s nudi navodna kompenzacija - dajemo vam vaše za vaše. Zauzvrat Srbija ne mora da prizna kosovsku nezavisnost, ali mora da omogući Kosovu prijem u svim međunarodnim institucijama. Neslaganje Prištine s predlogom MKG je politička igra - zna da dobija deo južno od Ibra i daje prostor koji ne može da kontroliše - objašnjava Marko Jakšić.

Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM, kategoričan je da "tajnih pregovora Beograda i Prištine nema". On tvrdi da takvi susreti u tradicionalno sumnjičavoj balkanskoj sredini uvek imaju negativne rezultate.

- Isključeno je da Boris Tadić, Vuk Jeremić i predstavnici Ministarstva za KiM učestvuju u tajnim razgovorima s Prištinom. S predstavnicima samoproglašenih kosovskih institucija ne možemo da imamo direktne kontakte - naglašava Ivanović.

Dušan Janjić, koordinator Inicijativnog odbora Nove socijaldemokratije Srbije, smatra da tajnih pregovora Beograda i Prištine nema, ali ne isključuje mogućnost tajnih kontakata i razmene informacija. Janjić kaže da je poslednji predlog MKG kompilacija različitih planova i ideja o KiM, ali teško da iza njega stoji predlog Beograda, jer bi to značilo da Srbija ima jasan plan za KiM, u šta ne veruje.

Tokom proleća spekulacije na srpskoj strani o tajnim pregovorima o eksteritorijalnosti manastira SPC, koje su u diplomatskim izvorima tumačene kao beogradska priprema terena za podelu KiM, poklopile su se s najavama zapadnih medija i diplomata, kao i kosovske opozicije (Veton Suroi) o tajnim razgovorima dve strane. U diplomatskim krugovima kao mogući posrednici pominjani su italijanski i grčki izaslanici EU za sever KiM i zaštitu srpske kulturne baštine na KiM Majkl Đifoni i Dimitri Moskopulos.

Otvorena prozivka na račun Prištine sredinom avgusta došla je iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova (AZBK), čiji je lider Ramuš Haradinaj, čiji su predstavnici, radi zaštita izvora, javno saopštili samo da su tajni susreti održani "u više od tri strane države", a kao jedno od mesta sastanka pomenuta je i Budva. Pojedini prištinski analitičari skloni su da u ovim tvrdnjama vide međustranačko prepucavanje na kosovskoj političkoj sceni.

J. Tasić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.