Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2011, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Izbeći politizaciju izveštaja Dika Martija

BEOGRAD -

Izveštaj Dika Martija, koji ukazuje da je na Kosovu bilo strašnih zločina u koje su umešani Hašim Tači i drugi, ali i da je postojala dublja međunarodna kriminalna veza, promeniće crno-belu sliku o "dobroj" OVK i "lošoj" srpskoj policiji, ocenio je šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dragoljub Mićunović.

"Naš zadatak je da podržimo rezoluciju i zahtev da se zločini istraže, rekao je Mićunović za Blic, uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zasedanja PSSE, koja će 25. januara raspravljati o Martijevom izveštaju.

Mićunović je ukazao da je potrebno izbeći svaku politizaciju i da "članovi naše delegacije ne bi smeli da se ponašaju kao da su usred predizborne kampanje u Srbiji, jer bi to Martijev izveštaj gurnulo u drugi plan".

Kako navodi Blic, kod članova delegacije srpskog parlamenta još nema pune saglasnosti oko strategije nastupa u Strazburu.

Mićunović upozorava da ne treba dozvoliti da se rasprava pretvori u srpsko-albanski spor, jer će to ispolitizovati celu ideju o istraživanju zločina.

"To za nas ne bi bila tako dobra pozicija kao što je sad, kada to pokreće kredibilna neutralna ličnost, sa isključivim motivom da se zločini istraže i zločinci privedu pravdi", ocenio je Mićunović.

Mićunović je ocenio i da nisu realni zahtevi nekih političara u Srbiji da se zbog izveštaja Dika Martija od pojedinih država zatraži da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

"Ne možemo optužiti sve Albance da su sekli bubrege svojim komšijama i prodavali ih. Ključna je individualizacija zločina i na njoj moramo da insistiramo", istakao je on.

"Teško da možemo bilo koga ubediti da povuče priznanje zato što su pojedinci vršili zločine. To bi nam se vratilo kao bumerang, napravilo bi se političko pitanje, a izveštaj Dika Martija bi otišao u drugi plan", naglasio je Mićunović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.