Kamenolomi i dalje rade u blizini srpskih sela kod Gnjilana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenolomi i dalje rade u blizini srpskih sela kod Gnjilana

GNJILANE - Tri kamenoloma u neposrednoj blizini srpskih sela u opštini Gnjilane i dalje rade iako je Srbima iz tih sela u kabinetu kosovskog premijera Hašima Tačija obećano da će njihov rad biti obustavljen, dok se ne ispita kako su dobili dozvole.

Regionalni koordinator Ministarstva za Kosovo i Metohiju za opštinu Gnjilane Predrag Stojković je rekao da su Srbi iz lokalne kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost dobili obećanje da će u septembru biti formirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komisija za ispitivanje rada kamenoloma.

On je naveo da je problem u tome što kamenolimi u međuvremenu i dalje rade.

Srbima iz sela Koretište, Straža i Stanišor iz Tačijevog kabineta je obećano da će rad kamenoloma biti obustavljen dok multietnička komisija ne ispita pod kojim su okolnostima izdate dozvole za njihov rad.

Stojković je objasnio da se kamenolomi nalaze od 150 do 300 metara od prvih kuća u tim srpskim selima, kao i da ugrožavaju kuće i imanja i izvorišta vode.

Stojković je rekao da Srbi iz tih sela ne traže da se kamenolomi zatvore već da se dislociraju tako da ne bi ugrožavali seoske kuće i lokalni put koji povezuje ta tri sela sa opštinom Novo Brdo.

"Od kada su kamenolomi počeli da rade presušile su mnoge seoske česme i bunari, kada duva vetar od prašine ne može da se diše, a sva tri kamenoloma nalaze se pored puta kojim prolaze i školski autobusi", rekao je Stojković.

On je ukazao da prašina iz kamenoloma pada na useve i pašnjake, kao i da nije retkost da kamen doleti do prvih kuća, što se, kako je naveo, desilo nedavno kada je posle miniranja kamen iz kamenoloma pao na kuću Čedomira Ivkovića u selu Stanišor i polomio crep.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.