Dijalog sa Beogradom prioritet

Izvor: B92, 23.Feb.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dijalog sa Beogradom prioritet"

Priština -- Kosovska vlada održala je danas prvu sednicu. Premijer Hašim Tači rekao da će u fokusu njenog rada biti evropske integracije Kosova i dijalog s Beogradom.

Tači je poručio da je jedan od prioriteta vlade i dijalog sa Srbijom na, kako je rekao, ravnopravnim pozicijama Prištine i Beograda.

"Vlada Kosova je spremna za dijalog, ali bez promene statusa i teritorijalnog integriteta", kazao je Tači u Prištini. Prema njegovim rečima, nova vlada ima plan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i za evropske integracije Kosova.

Ipak, nova Vlada i predsednik Kosova nemaju široku podršku na Kosovu, pa odatle i dilema oko efekata budućeg dijaloga sa Beogradom.

Kosovo iz jedne krize veoma lako može da uđe u drugu. Novi predsednik Kosova i nova vlada izabrani su tesnom većinom.

Opozicija među kosovskim Albancima je bojkotovala glasanje i najavila da će Hašim Tači i Bedžet Pacoli biti na mukama za donošenje svake ozbiljnije odluke.

Zvaničnik Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri ističe da nema podrške te stranke izglasanoj koaliciji.

"Demokratski savez Kosova nije protiv formiranja institucija ali ne možemo biti deo onog što se ne može legitimisati i to je naš stav", poručuje on.

Civilni sektor u Prištini i veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova ističu da novonastale institucije nisu dostojne poštovanja, što se, kako kažu, posebno odnosi na predsednika Bedžeta Pacolija. Veterani OVK Pacoliju zameraju zbog izjava ”da Kosovo ne može da postoji bez Srbije".

"Teško bez opozicije"

Analitičar Ili Hodža smatra da je bez opozicije jako teško ući u dijalog sa Beogradom.

"Buduća Vlada Kosova će veoma teško održati i predvoditi proces dijaloga koji će, prema svemu sudeći, biti veoma težak, sa ovim otporom opozicije Republike Kosova. Biće veoma teško da se pređe na dijalog oko severa i oko drugih pitanja, ako opozicija i dalje bude uporna da se suprostavlja samoj Vladi", ocenjuje Hodža.

On ističe i da je uloga predsednika Kosova u prethodnom dijalogu bila odlučujuća, a taj teret čeka i Pacolija.

"Lično sumnjam u njegove kapacitete da generiše zajedništvo unutar političke scene Kosova ali i da se stara za interese Kosova u odnosu prema Srbiji”, kaže Hodža.

On tvrdi da u očekivanju dijaloga atmosfera na Kosovu nije povoljna, te da zbog manipulacija na izborima, načina izbora vlade i predsednika, postoji jaz i najava nastavka političke krize.

EU pozdravila izbor kosovske vlade i predsednika

Evropska unija je pozdravila formiranje nove kosovske vlade i izbor predsednika, kao i njihovu opredeljenost za dijalog Beograda i Prištine.

"Pozdravljamo opredeljenost nove vlade za dijalog Beograda i Prištine. Blisko ćemo sarađivati sa premijerom i njegovim timom po tom pitanju", navodi se u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea.

Eštonova i File u saopštenju navode da će sa novom vladom i predsednikom raditi na unapređivanju života ljudi na Kosovu i pomagati im kako bi se ostvarila evropska perspektiva Kosova.

"Očekujemo da se nova vlada pozabavi reformama, posebno jačanjem javne administracije, vladavinom zakona i da obezbedi integraciju svih zajednica", poručili su visoki evropski zvaničnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.