Dačić i Vulin osuđuju Tačijevu izjavu

Izvor: RTS, 05.Apr.2017, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Vulin osuđuju Tačijevu izjavu

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslovaa Ivica Dačić navodi, povodom izjave Hašima Tačija da će Priština tužiti Srbiju za genocid, da kosovski predsednik nastavlja sa provokacijama. Ministar Aleksandar Vulin ističe da je reč o pokušaju uznemiravanja Srba.
Ivica Dačić je izjavio da kosovski predsednik Hašim Tači nastavlja sa provokacijama i da, nakon što je njegova ideja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o formiranju tzv. vojske Kosova doživela debakl, on pokušava da prebaci pažnju domaće javnosti na drugu temu - tužbu protiv Srbije za genocid.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Dačić kaže da je naročito poznato da Srbija nije počinila genocid na Kosovu, već je OVK počinila genocid nad srpskim narodom.
O tome, kako navodi, svedoče i podaci koliko je danas manje Srba na Kosovui Metohiji nego pre 1999. godine.
Uostalom, čak ni Haški tribunal ni njegovo tužilaštvo nikad nije optužilo Srbiju za genocid, već je fomiran Specijalni sud za zločine OVK-a, ukazaoje Dačić i dodao"
"Tako da će zločinci iz OVK na sud, a ne Srbija",poručio je Dačić.
Dačić je takođe ukazao da Tači zna da od toga nema ništa, jer tzv. Kosovo nije član UN-a i nema pravo da tuži Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
Napomenuo je i da je zakon o formiranju kosovske vojske povučen pod pritiskom međunarodne zajednice.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je reč o pokušaju da se uzmemire Srbi i Srbija, koji, kako je istakao, moraju ostati mirni da ne bi postali lak plen.
"U Prištini se nažalost uspešnost političara vrednuje u skladu sa tim koliko je u stanju mržnje da izrazi prema Srbima i Srbiji. To je politika. Najpre, na Kosovu i Metohiji nije bilo genocida, jer da ga je bilo ne bi osnivali međunarodni sud OVK, već neki drugi. Tači na ovaj način pokušava da dezavuiše taj sud", rekao je Vulin u Beogradu.
Dodao je da bi Tači morao da zna da samo države, a ne teritorije, mogu da tuže "bilo koga za bilo šta".
Kosovo i Metohija je teritorija pod privremenom upravom UN u skladu sa Rezolucijom 1244, nije član UN niti će to postati, podsetio je Vulin.
Kako je naveo, reč je o pokušaju uznemiravanja Srba, jer u istom momentu najavljuju tužbe i Izetbegović, vlada u Makedoniji će biti formirana ako tuži Srbiju i Tači "bi voleo da može da nas tuži za genocid".
Tači je, nakon neuspelog pokušaja da samo usvajanjem zakona Kosovske bezbednosne snage transformiše u vojsku, najavio tužbu protiv Srbije za genocid na Kosovu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.