ANK: Pacoli u ponedeljak predaje dužnost Krasnićiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANK: Pacoli u ponedeljak predaje dužnost Krasnićiju

PRIŠTINA -

Bedžet Pacoli, čiji je izbor za predsednika Kosova proglašen neustavnim, dužnost će, umesto danas, u ponedeljak predati predsedniku skupštine Jakupu Krasnićiju koji će vršiti dužnost predsednika do izbora novog.

To je danas saopštila Pacolijeva Alijansa za novo Kosovo (ANK), koja je najavila da je spremna da raskine sporazum o vladajućoj koaliciji sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) premijera Hašima Tačija ukoliko ne bude ispoštovan koalicioni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dogovor po kome ANK daje predsednika Kosova, a DPK premijera.

Ukoliko Pacoli preda dužnost Krasnićiju, to će značiti da koalicioni sporazum ne funkcioniše, tumače u Alijansi.

Rukovodstvo ANK je, nakon odluke ustavnog suda da je Bedžet Pacoli izabran na neustavan način, razmatralo do kasno u noć mogući razvoj zbivanja na Kosovu.

U saopštenju stranke je navedeno da je njeno rukovodstvo izrazilo spremnost da raskine koalicioni ugovor ako on ne bude ispunjen u celosti. Konsultacije ANK se nastavljaju i danas, a Predsedništvo ANK i Koalicije za novo Kosovo, će odlučiti o daljim koracima i sudbini koalicije sa DPK.

Ustavni sud je ove nedelje saopštio da je Pacoli neustavno izabran zato što u prva dva kruga prilikom izbora predsednika nije bilo kvoruma koji čine dve trećine poslanika, kao i zato što nije imao protivkandidata.

DPK nema sigurne dve trećine poslanika za neophodan kvorum na sednici skupštine prilikom ponovnog izbora predsednika Kosova. Kvorum bi mogli da obezbede poslanici Demokratskog saveza Kosova, čije rukovodstvo svoje učešće na sednici uslovljava prethodnim dogovorom o promeni izbornog sistema i raspisivanjem vanrednih izbora za godinu dana.

Bez toga DSK je najavio da neće učestvovati u ponovnom izboru predsednika Kosova, a istog stava su i Alijansa za budućnost Kosova i pokret "Samoopredeljenje".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pacoli predao dužnost predsednika

Izvor: S media, 02.Apr.2011

Bedžet Pacoli predao je dužnost predsednika Kosova predsedniku parlamenta Jakupu Krasnićiju. ..Primopredaja je izvršena jer je Bedžet Pacoli prihvatio da to učini nakon odluke Ustavnog suda Kosova da je 21. februara za predsednika Kosova izabran mimo zakonom utvrđene procedure...Pacoli podneo...

Nastavak na S media...

ANK: Pacoli u ponedeljak predaje dužnost Krasnićiju

Izvor: SrbijaNet.rs, 03.Apr.2011, 01:18

Bedžet Pacoli, čiji je izbor za predsednika Kosova proglašen neustavnim, dužnost će, umesto danas, u ponedeljak predati predsedniku skupštine Jakupu Krasnićiju koji će vršiti dužnost predsednika do izbora novog. To je danas saopštila Pacolijeva Alijansa za novo Kosovo (ANK), koja je najavila

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.