Hotijeva platforma za dijalog: O teritorijama se ne raspravlja; Brnabić: Slažemo se - Kosovo je Srbija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2020, 10:21

Hotijeva platforma za dijalog: O teritorijama se ne raspravlja; Brnabić: Slažemo se - Kosovo je Srbija

Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je danas platformu za dijalog sa Beogradom, istakavši da će dijalog voditi on i da u njemu "teritorijalni integritet" neće biti tema.

"Nećemo se takmičiti, jer su moje kompetencije jasne za proces dijaloga", rekao je Hoti, prenela je prištinska RTK.

Hoti: Svi da postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima

Hoti je izjavio da će pozvati kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi mu predočio vladine stavove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o dijalogu sa Beogradom u kojem će učestvovati svi u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima.

Poručio je i da će učiniti sve da se po pitanju dijaloga postigne konsenzus, da sukoba u institucijama za vreme mandata njegove vlade neće biti, kao i da neće dozvoliti da bilo ko preuzme njegova ustavna ovlašćenja, piše prištinski portal Ljajmi.

Precizirao je da postizanje punog konsenzusa znači da vlada mora biti jasna i jedinstvena kada je reč o dijalogu.

Parlament će, dodao je, imati nadzoru ulogu u dijalogu, a predsednik će se kretati u okviru svojih ustavnih ovlašćenja.

“Daću sve od sebe i više od toga da se postigne taj konsenzus”, naveo je Hoti.

Proces će, tvrdi, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza "zatvorenih vrata".

Ponovio je da je vlada uklonila sve prepreke u dogovoru s međunarodnim partnerima kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen, ali je dodao da, ako u određenom roku ne bude postignut uspeh u tom procesu, mere reciprociteta bi mogle biti vraćene.

Prema pisanju prištinskog portala Ljajmi, Hoti je rekao da je vlada obavestila opoziciju o okvirima pod kojima će dijalog biti nastavljen, ali da se opozicija ponela nezainteresovano.

"Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati jeste da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati", rekao je Hoti.

Prištinska Gazeta Ekspres je prenela da je, prema Hotiju, prvi princip platforme očuvanje "teritorijalnog integriteta Kosova".

Kao drugi je naveo da sporazum o normalizaciji odnosa treba da bude u skladu s kosovskim ustavom i najzad, da taj dokument treba da obezbedi "ustavnu organizaciju Kosova".

Cilj je, kazao je Hoti, "trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, članstvo Prištine u UN i priznanje kosovske nezavisnosti od preostalih pet zemalja članica EU".

Najavio je da će se Priština baviti i svim, kako kaže, otvorenim pitanjima "nestalima i ratnom štetom".

Delegaciju za pregovore, dodao je, činiće svi lideri političkih partija, a u okviru njegovog kabineta biće formiran Savet eksperata. Od parlamenta će, kaže, tražiti da formira komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija.

Slažemo se - nema razgovora o teritorijama, Kosovo je Srbija

Slažemo se u potpunosti u tome da nema razgovora o teritorijama i promeni granica, Kosovo je Srbija, ocenila je danas premijerka Ana Brnabić, povodom platforme za dijalog koju je izneo Avdulah Hoti.

"Želim da se zahvalim gospodinu Hotiju što je pojasnio još jednom da nema potrebe da se razgovara o teritorijama. Mislim da se sa tim slažemo mi i otprilike 70 odsto svetske populacije, a slaže se i većina zemalja u UN“, rekla je Brnabić za Tanjug dodajući da o tome govori i Rezolucija UN 1244.

Izrazila je zahvalnost što je time priznao i prihvatio da razgovora o teritorijama nema, da je takozvana Republika Kosova nepostojeća i da je teritorija Republike Srbije kao što je bila.

„Mislim da bi za ceo region, ali i svet destabilizaciju značilo ako bi se razgovaralo o promeni granica“, naglasila je Brnabić.

Podsetila je da 70 odsto svetskog stanovništva, to jest 96 članica UN, kao i Rezolucija 1244 ne priznaje takozvanu Republiku Kosovo.

"Vidim da to prihvata i gospodin Hoti. Nema razgovora o teritorijama i granicama. Hvala mu na tome“, podvukla je Brnabić.

Tači prihvata dijalog koji vode SAD, vladi prepušta EU

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da će u dijalog biti uključen u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i da će biti za stolom tamo gde politički proces vode SAD, dok će dijalog koji će se voditi pod pokroviteljstvom EU prepustiti vladi.

Tači je gostujući na TV Kljan Kosova pozvao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da promeni stav o Kosovu i dodao da ne veruje da će Lajčak doneti obostrano priznanje, dok je izrazio poverenje u SAD, prenosi Kosovo onlajn.

"Lajčak treba da zna da na Kosovo dolazi u nezavisnu i suverenu zemlju, a ne u zemlju sa Rezolucijom 1224", rekao je Tači.

On je dodao da Priština mora blisko da sarađuje sa SAD i EU i da je njeno jedino odredište EU, ali je ocenio da Unija mora biti korektna prema Kosovu.

Tači je rekao da će u procesu koji će voditi EU dati mogućnost vladi da zastupa kosovske interese i radi na sprovođenju do sada postignutih sporazuma.

Tači je rekao da će pogledati predlog EU i na osnovu toga zauzeti stav.

Govoreći o mogućem sastanku sa Lajčakom u Prištini, on je rekao da nikoga ne odbija, ali da će analizirati da li će susret uroditi plodom ili će biti gubljenje vremena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tači: Vodiću dijalog sa SAD, a vlada će pregovarati sa EU

Izvor: Blic, 10.Jun.2020

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da će u dijalog biti uključen u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i da će biti za stolom tamo gde politički proces vode SAD, dok će dijalog koji će se voditi pod pokroviteljstvom EU prepustiti vladi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.