Zbog gripa obustavljena nastava u Vojnoj gimnaziji

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 29.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog gripa obustavljena nastava u Vojnoj gimnaziji

Četiri učenika obolela, a procenjuje se da zaraženih u internatu ima više

Kod četvorice učenika Vojne gimnazije u Beogradu potvrđena je infekcija izazvana virusom novog gripa tipa A-H1N1, rekao je juče Tanjugu načelnik Uprave za zdravstvo u Ministarstvu odbrane dr Veljko Todorović. On je istakao da su oboleli izolovani, kao i oni koji su bili u kontaktu sa njima.

– Neki učenici imaju znakove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << akutne infekcije organa za disanje i može se reći da jedan manji broj, verovatno i onih kod kojih nismo dokazali, ima novi grip. Možemo da kažemo da je epidemija sada stavljena pod kontrolu, jer je u prva dva dana bilo osam novoobolelih, a juče samo dva – naveo je Todorović.

On je objasnio da je u poslednjih sedam dana kod učenika Vojne gimnazije primećen nešto veći broj obolevanja od akutne virusne infekcije organa za disanje. Prema Todorovićevim rečima, ne može se jasno odvojiti klinička slika ispoljavanja bolesti novog gripa, jer i sezonski i novi grip su veoma slični, pa se sa razlogom može pretpostaviti da je broj obolelih od novog gripa veći.

Kako „Politika” saznaje, đaci Vojne gimnazije sada nemaju časove i nalaze se u svom internatu u Humskoj 22, nedaleko od stadiona sportskog kluba „Partizan”, gde su na snazi specijalne mere izolacije. Smeju da se kreću po dvorištu, ali ne i da napuštaju kompleks, koji ima pet spratova. Oboleli, kojih ima iz svih razreda, leže na nižim spratovima. Zdravi borave na višim i među njima niko nema simptome infekcije. Hrane se odvojeno.

Sobe u internatu su trokrevetne, a učenici iz nekoliko soba, kako nezvanično saznajemo, dele zajednički toalet sa čučavcima, tuš-kabinama i umivaonicima. Čistoća ovih prostorija je i ranije veoma dobro i redovno održavana, kažu upućeni.

Jedine reči koje su novinari juče mogli čuti na kapiji internata bile su: „Žao nam je, ali ne možete da razgovarate sa nadležnima iz ove zgrade. Nemojte ništa da slikate, jer je ovo vojni objekat. Ništa se ne krije, ali morate se obratiti Upravi za odnose sa javnošću i Upravi za zdravstvo Ministarstva odbrane.”

Nekoliko stanara zgrade u Humskoj 18, koja se nalazi tačno preko puta internata, kažu da nisu primetili nikakve neuobičajene aktivnosti ispred đačkog doma. Za pojavu novog gripa čuli su juče ujutru, preko medija.

U zgradu u Ulici Petra Čajkovskog, gde đaci Vojne gimnazije inače slušaju nastavu, može da se ulazi i izlazi, ali u njoj trenutno nema nastave. Kako takođe nezvanično saznajemo, oni su nedavno počeli da dele zgradu sa učenicima Sportske gimnazije, koji su časove donedavno slušali u susednoj zgradi u istoj ulici. Levo krilo vremešnog zdanja, koje su zauzimali učenici Vojne gimnazije, sada je prazno. „Sportisti”, koji su koristili desno krilo, imaju redovnu nastavu.

Ipak, bez obzira na to što đaci dve škole nisu delili učionice, u zgradu su juče dolazili mnogobrojni zabrinuti roditelji. Jedna gospođa koja nije želela da joj se navodi ime rekla je za „Politiku” da su se đaci dve škole ipak susretali, u dvorištu i u toaletima.

Vesna Muratović-Drobac, direktorka Sportske gimnazije, kaže da su đaci sportisti „od juče zvanično počeli nastavu u ovoj zgradi”, kao i da gimnazija kojom upravlja nema registrovane obolele učenike i da u ovom trenutku razloga za brigu nema. Situacija je pod kontrolom, nema mesta panici, smatra direktorka.

– Nalazimo se u jednom krilu zgrade, koje je potpuno odvojeno od krila zgrade učenika Vojne gimnazije. Sportska gimnazija je uradila akcioni plan – šta uraditi ako bi se grip pojavio. Od preksinoć smo u direktnom kontaktu sa radnom grupom Ministarstva prosvete, koja nam daje smernice za dalji rad naše škole. Škola se, što zbog preseljenja što zbog redovnog higijenskog održavanja, neprestano čisti. U ovom trenutku koriste se redovna sredstva higijene i ono što znamo da školama uvek preporučuju sanitarne i komunalne inspekcije – kaže Vesna Muratović-Drobac.

Tereza Bojković

-----------------------------------------------------------------

U Kraljevu obolelo dvoje dece

Kraljevo – Dvoje dece, a reč je o đacima osnovnih škola sa kraljevačkog područja, obolelo je od novog gripa. Postojanje virusa A N1N1 kod njih je potvrđeno i, uz potrebnu terapiju i mere kontrole, nalaze se na kućnom lečenju. Lekari sumnjaju da je od virusa novog gripa oboleo jedan muškarac koji je smešten u kraljevačkom medicinskom centru, na odeljenju antituberkuloznog dispanzera, i već danas biće poznati rezultati njegovih analiza.

Epidemiolog Vladan Šaponjić iz kraljevačkog Zavoda za zaštitu zdravlja je, uz potvrdu da je utvrđeno postojanje virusa novog gripa kod dvoje dece, za „Politiku” juče kazao da je „na području grada proteklih dana povećan broj oboljenja od akutne respiratorne infekcije”.

M. D.

--------------------------------------------------------------------------

U Hrvatskoj više od hiljadu zaraženih

Novi grip se brzo širi, posebno među učenicima, zbog čega je jedna privatna srednja škola u Splitu obustavila nastavu na nekoliko dana

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 29. oktobra – S dolaskom jeseni novi grip koji izaziva virus tipa A-H1N1 širi se Hrvatskom. Prema najnovijim podacima, zaraženo je nešto više od hiljadu osoba, najviše na području Splita (205 slučajeva, od čega u samom gradu 62) i u Zagrebu (139 potvrđenih slučajeva). Primenjujući metode iz sveta, medicinski stručnjaci predviđaju da bi tokom ove zime od ovog novog oblika gripa moglo da umre između 20 i 60 osoba, ali upozoravaju da se to odnosi na one koji su oslabljeni raznim hroničnim bolestima.

Lekari u Hrvatskoj preporučuju obolelima da se ponašaju kao i kod do sada poznatog gripa, odnosno ostanu kod kuće i koriste uobičajena sredstva kao i kod klasičnog gripa.

Ipak, pretpostavlja se da predstoji epidemija novog gripa, pa će se – ako bude potrebno – preporučiti i zatvaranje nekih škola. Grip se, naime, brzo širi, posebno među učenicima, zbog čega je jedna privatna srednja škola u Splitu obustavila nastavu na nekoliko dana. U najveći dalmatinski grad ovaj grip je najvećim delom i stigao preko učenika koji su se u većem broju zarazili na ekskurzijama u inostranstvu.

U Splitu je danas zabeležena i jedna teža komplikacija izazvana ovim gripom. Radi se o 35-godišnjem zatvoreniku iz mesnog Okružnog zatvora Bilice, koji je hitno dopremljen u gradsku bolnicu i smešten na odeljenje intenzivne nege. Zbog tog slučaja specijalna medicinska ekipa danas je obišla sve zatvorenike u splitskom zatvoru.

R. Arsenić

-------------------------------------------------------

Grip zatvara škole u Bugarskoj

Drugi smrtni slučaj izazvan virusom gripa A (H1N1), kao i sve veći broj zaraženih gripom u školama, širi po Bugarskoj strah od takozvanog svinjskog gripa. Prema podacima bugarskog Ministarstva zdravlja, za sada je pet škola zatvoreno kako bi se sprečilo širenje virusa, dok su novim gripom zvanično zaražene 204 osobe, od kojih 71 prošle sedmice. Nastava je privremeno obustavljena u školama u centralnoj i jugoistočnoj Bugarskoj, pri čemu je u jednoj školi sa nastave izostalo 44 odsto učenika zbog bolesti. Bugarski mediji su primetili i da je jedno od najčešće postavljenih pitanja na „Fejsbuku” to „da li u tvojoj školi ima slučajeva svinjskog gripa”.

Bugarski lekari kažu da je još rano da se proglasi epidemija svinjskog gripa, ali konstantno raste broj dece sa njegovim simptomima. Prošle nedelje je registrovano 4.553 slučajeva sa oboljenjima respiratornog sistema, od kojih 3.668 onih koji imaju simptome gripa.

N. R.

[objavljeno: 30/10/2009]
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.