Vlada kupuje tri miliona vakcina

Izvor: B92, Beta, 03.Nov.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada kupuje tri miliona vakcina

Beograd -- Vlada Srbije će kupiti tri miliona vakcina za virus A H1N1. U apotekama povećana tražnja i za medicinskim alkoholom i asepsolom.

Vlada Srbije naložila je Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da po hitnom postupku pokrene proceduru za javnu nabavku tri miliona vakcina protiv novog gripa, saznaje B92 u Vladi. Sredstva za nabavku biće obezbeđena iz budžeta.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je vakcinacija najbolji način >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevencije, a da će prioritet imati bebe od šest meseci i starija deca, hronični bolesnici i zaposleni u javnim ustanovama.

Vlada Srbije izdvojila je novac iz budžeta za kupovinu vakcina, ali još nije poznato kolika je suma u pitanju.

Kako je za B92 potvrđeno u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, sledeći korak je da se kontaktiraju proizvođači vakcine koji su registrovani u Evropskoj uniji da dostave ponudu, a krajnji rok je, kako je rekla direktorka Svetlana Vukajlović, ponedeljak.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je Radna grupa već odredila prioritetne grupe za nove vakcine.

"Prioritet pri vakcinisanju imaće bebe od šest meseci i starija deca, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama, tako da će u prvom trenutku biti moguća vakcinacija polovine stanovništva, a potom i ostalih, što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva”, kaže Milosavljević.

Ministar zdravlja kaže i da će svi morati da potpišu saglasnost o tome da li će da se vakcinišu ili ne.

"Vakcinisaćemo sve građane Srbije koliko budemo stigli i mogli. U prvom cugu verovatno polovinu populacije, a onda koliko god bude bilo moguće. Što pre čitavu populaciju, jer je to jedini način da se prekine ova bolest", kazao je on.

"Do kraja sezone i 2010. godine u svetu će biti vakcinisano između dve i tri milijarde ljudi", rekao je ministar.

On je naveo da je njegova preporuka da se svi vakcinišu i da ne želi da bude odgovoran ukoliko neko to neće.

Škole i obdaništa u Srbiji pojačali su higijenske mere, ali će školarci zbog epidemije dobiti i dodatna dva dana jesenjeg raspusta, najavio je resorni ministar Žarko Obradović.

Posle nestašice, apoteke u Srbiji iščekuju isporuku zaštitnih maski koje su trenutno u proizvodnji i uskoro će se pojaviti u prodaji. Kako nam je rečeno u apoteci Beograd,građani su počeli da kupuju i sve više sredstava za higijenu.

U Srbiji je prema poslednjim informacijama potvrđeno da je 169 osoba oblolelo od virusa novog gripa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.