Virus pravi obruč oko Srbije

Izvor: Glas javnosti, 03.Maj.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus pravi obruč oko Srbije

RIM - U Italiji je juče zabeležen prvi slučaj gripa H1N1 kod 25-godišnjeg mladića iz provincije Masa, dok su u Francuskoj potvrđena dva sigurna i jedan „verovatan oboleli“. Ali, situacija nije sve alarmantnija samo u evropskom komšiluku - prvi zaraženi novim gripom identifikovan je juče i u Južnoj Koreji.

Italijanske vlasti kratko su saopštile da se mladić zarazio tokom puta u Meksiko i da se u Italiju vratio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 23. aprila. Kako je navedeno iz lekarskih izvora, on se uspešno oporavlja od te bolesti. I ministarka zdravlja Francuske Rozelin Bašlo je istakla da su se zaraženi Francuzi nedavno vratili iz Meksika, svi su smešteni u bolnici u Parizu „i dobro se osećaju“.

Azija na udaru

Nakon što je u petak u Hongkongu registrovan prvi slučaj nove bolesti u Aziji, Južnokorejsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je jedna 51-godišnjakinja stavljena u karantin ubrzo po povratku s puta u Meksiko i da je ustanovljeno da ona ima virus meksičkog gripa. Uspešno se oporavlja i uskoro će biti otpuštena iz bolnice, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Kina je juče ukinula letove za Meksiko pošto je u Hongkongu potvrđen jedan slučaj zaraze virusom novog gripa - Meksikanac (25) koji je leteo na liniji Meksiko-Šangaj-Hongkong je u četvrtak stigao u Hongkong, sutradan je zatražio lekarsku pomoć zbog visoke temperature, a utvrđeno je da ima virus H1N1. Hongkonške vlasti su odmah zatvorile hotel u kome je odseo. Svih 200 gostiju koji su se tu zadesili kao i 100 zaposlenih biće u hotelu u sedmodnevnom karantinu. Zbog tog slučaja kineske vlasti su odlučile da ukinu letove iz Meksika i ka toj destinaciji.

Na bečkom aerodromu Švehat, kako bi se sprečilo širenje virusa novog gripa, uveden je obavezujući lekarski pregled za sve Austrijance i druge putnike koji se preko Beča vraćaju s putovanja iz Meksika.

- Broj potvrđenih slučajeva u svetu povećan je sa 367 na 615, od kojih je 17 smrtnih slučajeva - saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija.

U 15 zemalja je laboratorijski potvrđena zaraženost. Najviše novih slučajeva zabeleženo je u Meksiku, gde je laboratorijski potvrđeno 397 slučajeva i 16 umrlih, dok je u SAD 141 slučaj i jedna smrt. U Kanadi su registrovana 34 slučaja novog gripa, u Španiji i Velikoj Britaniji po 13, dok su u Nemačkoj i na Novom Zelandu zabeležena po četiri slučaja. U Izraelu su registrovana dva slučaja novog gripa, dok je u Austriji, Holandiji, Švajcarskoj, Kini, Danskoj, Francuskoj i Južnoj Koreji zabeležen po jedan slučaj.

- Nekoliko laboratorija u svetu razvija vakcinu protiv influence A. Proces pripreme vakcine mogao bi, međutim, da potraje mesecima. Naučnici prvo ubrizgavaju aktivni virus u oplođena kokošja jaja i zatim čekaju. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti već su izdvojili virus i napravili takozvanu kulturu, odnosno soj virusa koji predstavlja prvi korak ka pravljenju vakcine - objasnio je doktor Vilbur Čen, koji je rukovodio testiranjem vakcine protiv ptčjeg gripa na Univerzitetu države Merilend.

Ed Mocarski, glavni naučnik u „Medimjunu“, kompaniji koja proizvodi vakcine, ističe da „vakcine moraju da se testiraju na životinjama kako bi se osiguralo da su bezbedne za ljude“. Naučnici, međutim, ističu i da nijedna odluka nije u potpunosti ispravna zato što je virus gripa promenljiv.

Obama: Agresivno protiv pandemije

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da SAD reaguju hitro i agresivno na pojavu nove vrste gripa zato što se on prenosi sa čoveka na čoveka i zato što su stvoreni uslovi za pojavu pandemije.

- Zatvorene su škole i obdaništa na dve nedelje. Preduzeća su pozvana da zaposlenima daju onoliko slobodnih dana koliko je potrebno da se oporave od bolesti. Jedna četvrtina strateških rezervi SAD od 50 miliona doza antiviralnih lekova koji uspešno deluju protiv ove vrste gripa isporučena je državama kojima bi mogle da zatrebaju. Da bi se popunile državne rezerve naručeno je 13 miliona doza - dodao je Obama i podsetio da je od Kongresa tražio još 1,5 milijardu dolara za eventualnu kupovinu, ako se pokaže potrebnom, dodatnih antiviralnih lekova, opreme za hitne slučajeve i za proizvodnju vakcine protiv ovog gripa kako bi bili spremni za sledeći udar bolesti.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti SAD, međutim, naveli su da novi grip nije tako ubitačan kao što se u prvi mah činilo.

Meksičke vlasti saopštile su da su zdravstveni stručnjaci procenu da je od virusa H1N1 u Meksiku umrlo 176 ljudi - sada umanjili na 101. Ministar za zdravlje Meksika Hose Anhel Kordova rekao je da su laboratorijske analize uzoraka uzetih od pojedinih umrlih u poslednje vreme u Meksiku od prejake groznice dale negativan nalaz na postojanje novog virusa gripa.

- Od 397 obolelih, 381 osoba potpuno se izlečila ili prima odgovarajuću terapiju - dodao je on.

Predstavnici Izraela, Jordana, Egipta i Palestinske uprave sastali su se u Jerusalimu da usklade napore u borbi protiv meksičkog gripa u regionu.

I glavne američke avio-kompanije najavile smanjenje broja letova ka Meksiku zbog drastično smanjene potražnje putnika.

„Delta erlajz“, najveća svetska avio-kompanija, zadržala je letove na svih 11 destinacija u Meksiku, ali će frekvencija letova biti znatno manja, a i leteće drugi tipovi aviona „koji odgovaraju trenutnoj potražnji“.

„Junejtid“ je saopštio da će u maju broj letova za Meksiko smanjiti za 60 odsto, na samo 24 leta nedeljno. U junu broj nedeljnih letova će popeti na 52. „Kontinental“ će za 40 odsto smanjiti broj letova za Meksiko, koje će obavljati avioni sa dvostruko manje sedišta nego do sada. Ova firma je do sada obavljala 450 letova nedeljno.

„Er Kanada“ je privremeno ukinula letove ka popularnim turističkim destinacijama u Meksiku, kao što su Kankun i Puerto Valjarta. Španska firma „Er Europa“ je objavila da će smanjiti broj čarter letova.

Nemačka „Lufthansa“ takođe namerava da smanji broj letova i da u svojim avionima, na letovima za Meksiko, postavi lekare kako bi mogli što ranije da otkriju eventualne obolele od gripa.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Prvi slučaj nove gripe u Italiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2009, 16:37

U Italiji je danas zabilježen prvi slučaj nove gripe, nakon što je potvrđeno da je jedan mladić inficiran virusom H1N1. Riječ je o 25-godišnjaku iz provincije Masa koji se vratio s putovanja u Meksiko 23. aprila, potvrdili su ljekari ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.