Virus H1N1 pokosio hronične bolesnike

Izvor: Politika, 17.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus H1N1 pokosio hronične bolesnike

Produženi raspust omogućio dovoljno vremena ozdrave oboleli đaci i da se zdravi vrate u školu

Novi grip odneo je juče i četrnaestu žrtvu, a prema dnevnom izveštaju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” u ovom času u bolnicama širom Srbije na respiratorima je još 20 osoba.

Epidemiolozi, ipak, tvrde da grip jenjava i da prvi talas polako ostaje iza nas, iako obolelih ima još na sve strane. Na bolničkom lečenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je 457 osoba, a prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, do juče je potvrđeno 300 obolelih od virusa H1N1.

Za analize prvog talasa još je rano, rekli su juče „Politici” infektolozi i virusolozi, ali su ponovo naglasili da je najvažnije umanjiti paniku i smiriti građanstvo, dati stanovništvu pravu informaciju, podsećati na važnost higijenskih mera i pravovremenog odlaska lekaru. Koliko dosadašnji broj od 14 smrtnih slučaja govori o spremnosti zdravstvenog sistema Srbije da se uhvati u koštac sa pandemijom, pitali smo ministra zdravlja, profesora dr Tomicu Milosavljevića.

– Mi smo na početku pandemijske krize u Evropi. Imamo smirivanje prvog epidemijskog talasa, a epidemiolozi procenjuju da je to smirivanje rezultat produženja jesenjeg školskog raspusta. Na taj način je došlo do malog prekida u širenju virusa. I jedna smrt je ogromna šteta. U većini dosadašnjih smrtnih slučajeva bila je reč o osobama koje su imale prethodna hronična oboljenja ili su bile ekstremno gojazne. Ovo iskustvo je imao i Meksiko sa 107 miliona stanovnika u početku epidemije, koja je odnela 120 žrtava. Trudnice su takođe bile u ogromnom riziku, kao i osobe koje su imale hronična oboljenja organa za disanje – odgovorio je dr Milosavljević na jučerašnjem razgovoru sa novinarima upriličenom povodom susreta sa ministrom zdravlja Meksika, koji boravi u dvodnevnoj službenoj poseti našoj zemlji.

Zatvaranje škola i pauza od 11 dana, koliko su učenici bili van školskih klupa je, prema oceni ministra, bila dobra epidemiološka i sistemski važna mera u trenutku širenja epidemije. Bilo je dovoljno vremena da deca koja su obolela prebole kod kuće i da se zdrava vrate u školu. Naši epidemiolozi su potvrdili jednu od prvih preporuka Svetske zdravstvene organizacije i Evropske komisije za zarazne bolesti da mera zatvaranja škola ima smisla samo na početku talasa epidemije, jer u ovom času u Nemačkoj i Austriji takođe se beleži veliki porast obolelih, ali nema koristi od zatvaranja škola.

– Epidemija je počela mnogo ranije nego ikada prethodnih godina. U poslednjih 10 do 15 godina nismo u oktobru i novembru imali ovako veliki broj infekcija organa za disanje. Prijavljeno je između 19.000 i 20.000 obolelih, a računajte da ih je dvostruko više, jer se polovina nije javljala zdravstvenoj službi. Računajte, takođe, da je svako ko je oboleo mogao da zarazi dvoje ili troje . Imali smo jedan ozbiljan talas i još postoji ozbiljna opasnost – kazao je dr Milosavljević.

Od svih mera najvažnije je što je započeta ubrzana procedura nabavke vakcine.

– Svako od nas će doneti odluku da li će prihvatiti ponudu da bude vakcinisan ili neće. To će biti lična odluka, bazirana na svim informacijama, ali i na svačijem ličnom merilu vrednosti od kakve je koristi vakcinacija lično za tu osobu i za osobe u okolini, koje može da zarazi. Sve su to argumenti koji moraju da budu razmatrani u ličnoj odluci – poručio je ministar zdravlja.

O. Popović

------------------------------------------------------------------------------

Meksiko zainteresovan za naše lekove, serume i vakcine

Ministar zdravlja Meksika Hose Anhel Kordova Viljalobos, koji sa delegacijom ove države boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, ocenio je juče da su serumi i vakcine Instituta za imunologiju i virusologiju„Torlak”, visokog kvaliteta kao i laboratorije i pogoni farmaceutske kuće „Galenika”, koje je obišao u ponedeljak. Na konferenciji za novinare koju je održao u Vladi Srbije sa ministrom zdravlja Srbije profesorom dr Tomicom Milosavljevićem, gost iz Meksika je najavio „velike mogućnosti za saradnju”.

O. P.

---------------------------------------------------------------------------

Još dve žrtve novog gripa u Nišu

Niš – Na Infektivnoj klinici niškog Kliničkog centra pretprošle noći preminuo je pacijent koji je primljen na lečenje sa sumnjom da je oboleo od novog gripa. Osim što je prilikom prijema kod ovog pacijenta utvrđeno teško stanje koje je ukazivalo na novi grip, u pitanju je bio pacijent koji je bio i hronični bolesnik, rekao je za naš list direktor klinike prof. dr Žarko Ranković. Preminuli je iz Prokuplja, rođen je 1966. godine i treća je žrtva, kako se opravdano sumnja, novog gripa. Juče oko 13.30 časova na istoj klinici preminuo je i tridesetogodišnji mladić iz Niša, takođe hronični bolesnik.

T. T.

[objavljeno: 18/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.