Većina Britanaca ne želi da se vakciniše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina Britanaca ne želi da se vakciniše

LONDON - Više od polovine Britanaca kojima je ponuđena vakcinacija protiv novog gripa A (H1N1) nije želelo da primi vakcinu, jer se plaše sporednih efekata ili misle da je virus previše blag da bi zbog njega brinuli, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo britanski magazin "Puls".

Većina od 107 porodičnih lekara, koji su učestvovali u anketi, rekla je da postoji rašireni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otpor pacijenata, a da samo 46 odsto osoba kojima se ponudi vakcina protiv gripa pristane da bude vakcinisano.

Posebne teškoće lekari imaju u ubeđivanju trudnica da pristanu na vakcinaciju protiv novog gripa, pokazalo je istraživanje, naveo je Rojters.

"Od svih trudnica kojima smo ponudili, mislim da se samo jedna od 20 složila" da primi vakcinu, rekao je lekar iz Notingema, dr Kris Udenze.

Program vakcinacije u Velikoj Britaniji počeo je 21. oktobra za visokorizične bolničke pacijente, zdravstvene radnike, decu koja pripadaju visokorizičnoj grupi za sezonski virus, trudnice i ljude sa narušenim imunitetom.

Britanske zdravstvene vlasti dva puta su revidirale najgori scenario za novi virus, čija je pandemija proglašena u junu, a koji je do sada odneo više od 7.000 života širom sveta, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraza.

Stručnjaci su prvobitno predviđali da bi u Britaniji od virusa H1N1 moglo da umre 65.000 ljudi, ali se sada broj smrtnih slučajeva procenjuje na 1.000, što je mnogo manje od broja žrtava sezonskog gripa, kojih u proseku za godinu dana bude od 4.000 do 8.000.

Urednik magazina "Puls" Ričard Hoi izjavio je da je anketa pokazala da mnogi pacijenti i značajan broj doktora "nisu ubeđeni da postoji dovoljno dokaza da je vakcinacija protiv novog gripa bezbedna i neophodna".

Portparol britanskog ministarstva zdravlja saopštio je da vlada preporučuje visokorizičnim osobama da prihvate ponuđenu vakcinaciju, jer vakcina obezbeđuje najbolju zaštitu od zaraze. Ako se osobe koje pripadaju visokorizičnim grupama zaraze novim virusom, veće su šanse da njihovo zdravlje bude ozbiljno ugroženo.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.