U Srbiji 123 slučaja  obolelih od novog gripa

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 123 slučaja obolelih od novog gripa

U Srbiji su potvrdjena 123 slučaja obolelih od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1) podaci su Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse, Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak saospštio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut".

Oboleli su, zaključno sa jučerašnjim danom, sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina i Vršca, a kod 61 osobe infekcija se dovodi u vezu sa putovanjem.

U saopštenju se ističe da su i kontakti obolelih osoba nalaze se pod zdravstvenim nadzorom i da Institut za javno zdravlje Srbije sa Posebnom radnom grupom za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa neprekidno prate epidemiološku situaciju.

U Evropi je, zaključno sa 7. avgustom, prijavljeno 32.690 obolelih sa 43 smrtna ishoda (30 u Velikoj Britaniji, osam u Španiji i po jedan u Belgiji, Francuskoj, Madjarskoj, Irskoj i Holandiji).

Najveći broj prijavljenih slučajeva u prethodnoj nedelji registruje se u Velikoj Britaniji (12.470).

U skladu sa novim preporukama SZO, zasnovanim na dosadašnjem praćenju epidemiološke situacije vezane za novi pandemijski tip virusa gripa, a koje se odnose na dalje praćenje obolevanja, prešlo se na nedeljno zbirno prijavljivanje laboratorijski potvrdjenih slučajeva.

Srbija je dostigla zahtevanih 100 laboratorijski potvrdjenih slučajeva obolevanja i stoga više nije potrebno sprovoditi laboratorijsko ispitivanje svakog sumnjivog slučaja već samo onih sa teškom kliničkom slikom čije stanje zahteva hospitalizaciju.

Signal za hitno epidemiološko istraživanje predstavlja pojava klastera, slučajeva neobjašnjene bolesti slične gripu ili akutnih infekcija donjeg respiratornog trakta.

Shodno preporukama SZO opšte mere prevencije su držanje odstojanja od najmanje metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah treba nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom).

Higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim tipom virusa, zaključeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.