Izvor: Politika, 08.Nov.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra proglašenje epidemije?

Danas otvaranje ponuda za nabavku vakcina protiv novog gripa. – Potvrđeno da je do sada obolelo 249 osoba

Najavljeno proglašenje epidemije gripa H1N1 na teritoriji Srbije, najverovatnije u utorak, biće prioritet za državu u odnosu na sve druge obaveze, ali to neće doneti ništa novo u smislu zdravstvenih aktivnosti, najavljuju epidemiolozi. Ponude za nabavku vakcina protiv novog gripa biće otvorene danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i trebalo bi da se sazna po kojoj ceni i od koga će Srbija nabaviti vakcine.

– Na osnovu proglašenja epidemija u Užicu, Požegi, Kraljevu, u Južnobačkom okrugu i Nišu može se reći da postoje uslovi za proglašenje epidemije u zemlji. U suzbijanje epidemije, pored medicinskog osoblja, uključiće se i svi materijalni i ljudski resursi u državi. To znači nabavku osnovne opreme, koje za sada ima dovoljno, ali je potrebno pripremiti se i za pravi pandemijski udar koji će kasnije doći. Broj obolelih od novog gripa u Srbiji je mnogo veći od broja laboratorijski potvrđenih slučajeva, ali reč je o lakšim oboljenjima. Ukupan broj sada je 249. Međutim, broj onih koji su klinički pod dijagnozom gripa ima mnogo više, taj broj može se množiti s deset. Možemo reći da je više hiljada ljudi prebolelo ili boluje od gripa – rekao je dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe za praćenje pandemije.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će Ministarstvo prosvete prvog dana nastavka rada škola, u sredu, sa epidemiolozima razmeniti informacije i odlučiti o narednim koracima u slučaju bržeg širenja gripa, javlja Tanjug.

Zdravstveno stanje obolelog mladića iz Vranja, koji je smešten u niškoj bolnici, i dalje je teško, izjavio je dr Žarko Ranković, direktor niške Infektivne klinike.

– Pacijent je vitalno stabilan, ali i dalje izuzetno težak bolesnik s krajnje neizvesnim ishodom. U toku poslednja 24 časa, u Klinici za infektivne bolesti obavljeno je 69 pregleda pacijenata, jedan pacijent je zadržan na bolničkom lečenju, a na klinici se trenutno nalaze 22 obolela i njihovo stanje je zadovoljavajuće. Svi se nalaze u fazi laganog kliničkog oporavka – rekao je dr Ranković.

U Zdravstvenom centru „Studenica” u Kraljevu, posle još jednog slučaja infekcije odrasle osobe virusom H1N1, broj pacijenata koji se leče od novog gripa popeo se na 17, prenosi Beta.

– Svi naši pacijenti, među kojima je i šestoro dece kod kojih je otkriven virus, van su životne opasnosti i njima je na početku lečenja u bolnici uključena antivirusna terapija– izjavio je direktor ovog zdravstvenog centra dr Dragan Arsić.

U kragujevačkom Kliničkom centru, gde se leči pet pacijenata s težim oblikom gripa, juče nije bilo prijema novih pacijenata s komplikacijama. Portparolka Kliničkog centra Andrea Obradović rekla je agenciji Beta da je u jedinici Intenzivne nege hirurgije Kliničkog centra troje pacijenata na respiratoru i pod stalnim nadzorom anesteziologa. „Reč je o ženama starim 52, odnosno 31 godinu, iz Kragujevca i muškarcu starom 37 godina, iz okoline Kragujevca”, rekla je Obradovićeva.

Epidemiolog Zavoda za zaštitu javnog zdravlja u Čačku Davor Obrenić rekao je juče da se osam osoba nalazi u bolnici u tom gradu zbog sumnje da imaju novi grip. Obrenić je rekao agenciji Beta da je pet pacijenata smešteno na infektivno odeljenje čačanske bolnice, dok se troje dece nalazi na dečjem odeljenju te bolnice.

G. B.

[objavljeno: 09/11/2009]
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.