Starije osobe nisu imune na H1N1

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2009, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Starije osobe nisu imune na H1N1

Novo istraživanje sprovedeno u SAD o virusu A H1N1, izazivaču novog gripa, pokazuje da starije osobe nisu imune na tu bolest.

Novo istraživanje u Kaliforniji pokazalo je da je opšte mišljenje da starije osobe imaju neku zaštitu od virusa H1N1 samo delimično tačno.

U studiji, objavljenoj nedavno u časopisu Američkog medicinskog udruženja, navodi se da virus može da pogodi bilo koga, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << starije, većinom one sa oslabljenim imunološkim sistemom ili hroničnim stanjima.

Doktorka Dženis Lui predvodila je istraživanje i ispitala više od hiljadu pacijenata koji su smešteni u bolnicu od aprila do avgusta ove godine.

"Jedna od najvažnijih poruka iz ove studije je da infekcija virusom H1N1 može da bude ozbiljno oboljenje čak i ako nemate faktore rizika za ozbiljne komplikacije. I zdravi ljudi mogu da obole i budu smešteni u bolnicu“, kaže ona.

Istraživanje je ustanovilo da je za većinu starijih obolelih od novog gripa bilo potrebno da budu smešteni u bolnicu. Na uzorku pacijenata između 70 i 90 godina, 20 odsto je umrlo.

Većini je bila potrebna intenzivna nega i veštačko disanje. Drugi nalazi povezali su virus gripa i telesnu težinu.

"Jedan od neuobičajenih nalaza koji smo zabeležili u studiji je visok procenat bolničkih slučajeva pacijenata koji su bili gojazni“, kaže doktorka Lui.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.