Srbija sve bliža proglašavanju epidemije

Izvor: RTS, 07.Nov.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sve bliža proglašavanju epidemije

Pet osoba do sada preminulo od posledica novog gripa, a njih šestoro u teškom stanju. Odluka o proglašenju epidemije biće doneta u utorak. Srbija će pobediti virus novog gripa, poručio ministar Tomica Milosavljević.

Epidemija novog gripa prijavljena je i u Južnobačkom okrugu. U Srbiji je do sada umrlo pet osoba, a u teškom stanju trenutno je šestoro obolelih.

Posle više prijava epidemija, Srbija je sve bliža proglašavanju epidemije na celoj teritoriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Odluka o proglašenju epidemije biće doneta u utorak, kaže za Radio-televiziju Srbije predsednik grupe za praćenje pandemije doktor Predrag Kon.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će Srbija pobediti virus novog gripa i istakao da nema razloga za paniku.

Milosavljević je sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, beogradskim sekretarom za zdravlje Zoranom Blagojevićem i koordinatorom za borbu protiv novog gripa Branislavom Lazićem posetio beogradske bolnice, gde su upoznati sa merama i planovima za zbrinjavanje pacijenata obolelih od novog gripa.

Đilas je rekao da je Beograd spreman za epidemiju novog gripa i da postoje kapaciteti za zbrinjavanje svih obolelih, kao i da postoje rezervna sredstva u gradskom budžetu za nabavku respiratora i lekova.

Blagojević je pozvao građane koji sumnjaju da su zaraženi virusom novog gripa da se prvo obrate domovima zdravlja.

"Ovaj grip je grip kao i svaki drugi, ali je osnovni problem što je to novi soj na koji ne postoji otpornost i to što se lako širi", rekao je Blagojević.

Blagojević je objasnio da je jedan broj bolesnika prilično osetljiv i to su bolesnici kod kojih bolest počinje zapaljenjem pluća, pa se oni zbrinjavaju u bolnicama, dok se najveći broj slučajeva rešava ambulantno.

Raste broj obolelih

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu Zorana Kulić rekla je da su 22 učenika šestog i osmog razreda Osnovne škole „Vožd Karađorđe" u ovom gradu zaraženi virusom gripa H1N1, a jedan od njih je prebačen na infektivno odeljenje Opšte bolnice. "Svi ostali se nalaze kod kuće jer se radi o blažoj kliničkoj slici", rekla je Kulićeva.

U ovoj školi je proglašena epidemija pre dva dana, nakon što su stigli rezultati analiza iz Instituta Torlak koji potvrđuju da je četvoro učenika zaraženo ovim virusom.

Kulićeva je rekla da za 22 učenika nisu rađene posebne analize i da se radi o inficiranju kontaktom.

Načelnica Infektivnog odeljenja leskovačke bolnice Dušanka Živković, gde se nalazi 11 zaraženih pacijenata, rekla je da su oni za sada nisu na aparatima i da dobro reaguju na terapiju.

U Vranju je potvrđen prvi slučaj novog gripa kod pacijenta starog 28 godina koji je sa simptomima te bolesti pre dva dana prebačen na Infektivnu kliniku u Nišu. Pacijent je, zbog teškog stanja, priključen na aparate za disanje.

U kragujevačkom Kliničkom centru smešteno je pet pacijenata sa težim oblikom novog gripa, od kojih je dvoje priključeno na respirator.

Na Infektivno odeljenje valjevske bolnice primljeno je troje pacijenata sa simptomima novog gripa. Zbrinuto je dvoje trinaestogodišnjaka i jedna žena stara 53 godine i njihovo opšte stanje je stabilno, prepisana im je terapija i oni su pod nadzorom lekara.

U Moravičkom okrugu, gde je u dva grada prijavljena epidemija novog gripa, danas, kao i tri prethodna dana, nema novih potvrđenih slučajeva.

Vakcina stiže sredinom decembra. A, do tada lekari savetuju ležanje, uzimanje dovoljno tečnosti i snižavanje temperature, ukoliko ona potraje nekoliko dana, nužno je javiti se lekaru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.